Bucurie pentru pelerinii din România. Brâul Maicii Domnului va fi adus din Grecia la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București

Sursa: Arhiva EVZ

Moș Nicolae vine cu cel mai frumos cadou pentru credincioșii din București și întreaga țară. Brâul Maicii Domnului va ajunge la București, la biserica Sfântului Gheorghe Nou.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 4-7 decembrie 2022, Brâul Maicii Domnului va fi adus în pelerinaj de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București. Sfântul odor va fi primit duminică, 4 decembrie la ora 9.00 și va rămâne în sfântul lăcaș, până pe data de 7 decembrie 2022, ora 22:00. În aceeași biserică se găsește și mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, cinstit cu evlavie an de an pe data de 6 decembrie.

Brâul a fost țesut de Preacurata și dăruit Sfântului Apostol Toma

Potrivit vechii tradiții, sfântul Brâu a fost țesut de însăși Maica Mântuitorului nostru, din fire de cămilă. De asemenea, se crede că înainte de a se înălța la Ceruri, la Mântuitor, Preacurata ar fi dăruit Brâul Sfântului Apostol Toma.

Împărăteasa Zoe l-a brodat cu fir de aur, mulțumindu-i că a scăpat-o de la moarte

În perioada domniei împăratului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, Brâul Maicii Domnului a fost mutat la Constantinopol și așezat de împărat în „racla sfântă”. În acest fel, odorul proteja nu doar imperiul, ci și pe toți locuitorii acestuia de vrăji, farmece, blesteme și orice nenorocire care s-ar fi abătut asupra lor.

O perioadă Sfântul Brâu a fost păstrat în biserica Sfinţilor Apostoli, apoi a fost mutat în Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne, construită de împărăteasa Pulheria. Racla a fost deschisă doar în perioada împăratului Leon cel înţelept. După ce soția acestuia s-a îmbolnăvit, femeii i-a apărut în vis Maica Domnului.

Preacurata i-a spus împărătesei Zoe să-l roage pe Patriarh să scoată Sfântul Brâu din locul unde era păstrat din secolul al IV-lea. Când Sfântul Părinte a auzit, s-a îndurat și după ce preoții au pus brâul peste împărătească, s-a vindecat în mod miraculos. Zoe a cinstit-o brodând Brâul cu fir de aur, apoi l-a așezat în racla în care în trecut a fost pus de Arcadie.

Bucățele din Sfântul Brâu au fost dăruite mai multor mănăstiri

În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, acestea fiind dăruite mai multor sfinte lăcașe din Constantinopol. Din nefericire, în anul 1204, în perioada celei de-a patra cruciade, barbarii au furat câteva bucăți din Brâu, iar două dintre acestea au ajuns în Franţa, unde sunt păstrate și astăzi, la biserica Le Puy-Notre-Dame. O altă bucată a ajuns la mănăstirea Vatoped din Athos, și se află într-o raclă de argint.

O altă parte din Sfântul Brâu al Maicii Domnului este la Mănăstirea Dionisiu, iar alt fragment a fost adus de fiica împăratului bizantin Roman la Zugdidi, în Georgia. La mănăstirea de maici Kato Xenia se găsesc două părți din Brâu Maicii Domnului, care au fost dăruite sfântului locaș în anul 1522, în timpul unei epidemii de ciumă. Se spune că în scurt timp, oamenii s-au vindecat.