Bucuria cunoașterii, sub veghea Creatorului

Bucuria cunoașterii, sub veghea Creatorului Sursa: Arhiva personală

Situat la granița dintre Cer și pământ, Schitul "Sfântul Ioan Evanghelistul" - Găbud a fost gândit inițial ca un simplu metoc al Mănăstirii Oașa, ca un spațiu cu funcții administrative. Cum însă gândul Domnului cuprinde și depășește adesea gândul omului, la scurt timp după ce și-a deschis porțile, metocul a devenit neîncăpător. De la o bisericuță străjuită de câteva chilii, s-a ajuns astăzi la construirea unei biserici mari.

Aici, ca și la Mănăstirea Oașa, se simte duhul părintelui arhimandrit Teofil Părăian – un părinte nevăzător cu ochii cei trupești, dar limpede văzător cu cei duhovnicești. Supranumit și Părintele Bucuriei, acesta părea că se bucură într-adevăr cu toată ființa sa, parcă întruchipând cuvintele Sfântului Apostol Pavel - Bucuraţi-vă pururea! Părintele Teofil și-a deschis inima spre a primi și a călăuzi duhovnicește sufletele miilor de tineri ce i-au căutat sfatul.

Urcând șerpuit, trecând prin sate molcome, ardelenești, cărarea ce duce spre schit rămâne într-un final solitară, în câmpul proaspăt înverzit. Cocoțat pe deal, cu fruntea spre înălțimi, scăldat în soare, schitul se arată privirii încă de departe, părând că stă de strajă, purtând într-un gând ocrotitor de rugăciune miile de suflete ce-și duc viața în satele din împrejurimi. Pășind în bisericuța schitului simți parcă un duh de iubire, ce primește omul exact așa cum este – adesea împovărat de griji lumești. Cum a venit omul, cum n-a venit... Un lucru însă este cert - de la Găbud nu pleacă nimeni cu inima goală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest loc de poveste va găzdui Tabăra de Primăvară, în cadrul căreia își dau întâlnire tineri din toată țara, dornici să petreacă întru bucurie, alături de invitați de seamă, precum Prof. Univ. Ștefan Matu Trăușan, ”profesor titular și consilier doctor la Departamentul de Informatica a Universității Politehnică din București (UPB) și cercetător principal la Institutul de Inteligență Artificială al Academiei Române (RACAI).

Domnul Profesor este șeful Laboratorului de Construcție K-Teams Colaborative Knowledge din UPB, a fost director adjunct al RACAI și a condus Laboratorul de Inteligență Artificială al Institutului Național de Cercetare Informatică din România. A fost director de proiecte de cercetare pentru partea română în proiecte de cercetare internaționale finanțate de Uniunea Europeană. Istoric, redactor-șef la "Convorbiri literare" și nu numai, Ph. D. Mircea Platon va susține conferința intitulată: Cominternul educațional și deșcolarizarea digitală. Vom vedea cum influențează tehnologia educația.

Conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București și autor a numeroase cărți, Adrian Lemeni va fi alături de noi, așa cum a fost în atâtea alte evenimente culturale și de știință organizate și în anii precedenți.

Om de teatru dincolo de diplome, lui Silviu Man îi este cunoscută scena exprimării libere, neîngrădite și eliberatoare. Așa cum se prezintă el însuși, reușitele academice îl recomandă ca fiind licențiat în Drept (Universitatea din București), cu un master în Antropologie, însă el activează ca actor independent de teatru & performance non-verbal la Compania9 din București. Este interesat de filosofia tehnologiei, ecologie media, antropologie corporală, agricultură sustenabilă și „alte tărâmuri”.

S-a reîntors acasă, la rădăcini, în satul unde a copilărit, a renovat casa străbunicilor, iar acum locuiește acolo împreună cu familia sa. În cadrul taberei, va purta un dialog deschis cu noi despre formele și limitele până la care tehnologia poate să fie un mijloc care ne ușurează activitățile cotidiene și de unde aceasta devine tertipul care ne îndepărtează de propria noastră esență, rădăcină și libertate.

Invitaților anterior menționați li se va alătura și domnul Eusebiu Burcaș, antreprenor.”

Cum veacul acesta vine cu noțiuni și provocări noi, tinerii și-au propus să pătrundă în tainele unei teme extrem de actuale - tehnologia. Primind binecuvântarea părinților mănăstirii și având concursul unor nume răsunătoare în domeniu, aceștia au dat startul înscrierilor pentru toți cei ce doresc să afle mai multe despre această temă, dar și să trăiască experiența inedită a câtorva zile trăite în mănăstire.

Tot mai prezentă, încercând parcă să ne pătrundă treptat toate ariile vieții, îmbiindu-ne cu o înlesnire a efectuării activităților de zi cu zi, tehnologia a devenit realitatea zilelor noastre. Până mai ieri doar antamată în romane științifico-fantastice, prin noțiuni greu chiar și de imaginat, aceasta s-a dezvoltat exponențial în ultimii ani, continuând să se dezvolte și în prezent. De la computere de dimensiunile unei încăperi la telefoane inteligente parcă menite a ne însoți – la propriu – în tot timpul și în tot locul – progresul tehnologic atrage atenția și ridică semne de întrebare.

Are folosirea tehnologiei vreo influență asupra celor mai frumoase părți din om – asupra sufletului, a spiritului liber, a umanismului, a trăirii în prezent, a trăirii conștiente? Influențeză ea în vreun fel societatea – ca ansamblu? Dar pe om – în privința trăsăturilor lui specific umane? Folosind excesiv tehnologia riscăm oare să devenim mașini?

La acestea toate și la multe alte întrebări vor încerca tinerii, dimpreună cu invitații lor, să afle răspunsuri. Nu doar pentru simpla bucurie a cunoașterii, ci dornici fiind a face lucrătoare în viețile lor cele aflate. Dornici fiind a se raporta de-o manieră sănătoasă, echilibrată la noua realitate ce o trăim – cea a erei tehnologice. Purtând în inimi dorința sinceră de a pune dreapta măsură, de a nu cădea pradă extemelor și de a folosi spre folos progresul tehnologic.

Așadar, la scurt timp după sărbătoarea Sfintelor Paști, începând cu data de 27 aprilie, tinerii din toate colțurile țării își dau întâlnire pentru patru zile de poveste, ce se vor încheia pe data de 1 mai. Pentru ca tabăra să fie lesne accesibilă tuturor, accesul este gratuit, cazarea și masa fiind asigurate de către organizatori.

Bucuria este pentru noi toți o strașnică cuprindere de inimi, parcă în amintirea Bătrânilor Teofil și Arsenie, dragi Duhovnici ai neamului care veghează asupra iubitului colț de rai.

Încheiem prin cuvintele Părintelui Teofil Părăian:

Sfântul Marcu Ascetul spune: „Credinţa neclintită este un turn întărit şi Hristos se face toate celui ce crede”. Este ceea ce am înţeles de-a lungul anilor. Este ceea ce vă doresc şi vouă, anume, să aveţi pe Dumnezeu lucrător în viaţa voastră şi să-L simţiţi prezent în fiinţa voastră, să simţiţi binecuvântarea Lui şi să-i daţi mărire în toată vremea pentru binefacerile Sale şi pentru tot ce ţine de credinţă şi de comorile ei care sunt mai mari decât comorile cerului şi ale pământului.” (fragment dintr-o scrisoare a Părintelui Teofil adresată unui prieten, Teodor Stroie, 4 aprilie 1987)