De Ziua Națională a României, 1.500 de soldați, inclusiv membri ai grupului de luptă NATO și ai Diviziei 101 Aeropurtate, vor trece pe sub Arcul de Triumf. La eveniment vor participa nu doar avioanele de vânătoare și de transport ale Forțelor Aeriene Române, ci și cele ale Aliaților. Marţi şi miercuri, se vor întruni la Bucureşti miniștri Afacerilor Externe ai statelor membre NATO.
Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.
Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu. De asemenea, luni şi marţi, se va desfăşura, în Capitală, Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference - MSC).
„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28 - 29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, pe 29 - 30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni.
Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a transmis şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE remis vineri, potrivit Agerpres.
Primul eveniment de acest tip organizat în România
Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.
De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023, arată sursa citată.
Vor defila 150 de militari străini din forțele staționate în România
De asemenea, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, vor defila 150 de militari străini din forțele staționate în România. Pentru prima dată, soldații Grupului de luptă NATO de la baza Cincu și celebrii luptători ai Diviziei 101 Aeropurtate staționate la Mihail Kogălniceanu vor trece pe sub Arcul de Triumf.
Cu ocazia Zilei Naționale a României, în perioada 24 noiembrie - 1 decembrie 2022, avioane de vânătoare, avioane de transport și elicoptere ale Forțelor Aeriene Române vor efectua zboruri de antrenament la joasă altitudine (aproximativ 300 m deasupra solului) în județul Ilfov și în municipiul București, având ca țintă Piața Arcului de Triumf, dar și alte locații din țară.
În timpul paradei militare, peste 40 de aeronave militare F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330, IAR-99 aparținând Forțelor Aeriene Române, F-18 Hornet aparținând Forțelor Aeriene Spaniole,aeronave CF-188 Hornet aparținând Forțelor Aeriene Canadiene, aeronave Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Italiene, elicoptere Chinook și AH-64 Apache aparținând Forțelor Terestre ale SUA, elicoptere EC-135 aparținând Ministerului de Interne, IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informații, precum și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.
Zborul aeronavelor se va efectua în conformitate cu reglementările aeronautice în vigoare și se vor lua toate măsurile de siguranță necesare pentru a minimiza impactul asupra comunității locale.