București, următoarea „țintă” meteo. Meteorologii sunt cu ochii pe Capitală
- Dragos Manea
- 5 iulie 2020, 15:33
Prognoza meteo pentru Capitală este gata. Meteorologii monitorizează constant schimbările atmosferice ca să știm ce ne așteaptă.
Vremea în București rămâne caniculară, în special mâine și poimâine, anunță ANM. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Cerul va fi variabil, iar în această după-amiaza și diseară e posibil să apară ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Temperatura maximă în București va fi de 33-36 de grade, iar minima între 19 și 22 grade Celsius.
De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare cod galben și cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină și vijelii valabilă în cea mai mare parte a ţării până pe 8 iulie, ora 10.00. Și Capitala este vizată de avertizarea meteo.
ANM anunță, de asemenea, că în săptămâna 6-13 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
„Trebuie să ne obişnuim cu aceste extreme climatice. Începând din 2000 şi până în prezent, sunt din ce în ce mai evidente. O altă evidență este reprezentată de numărul de avertizări emis de ANM în luna iunie.
Mă refer la avertizările de tip nowcasting de tip Cod Roşu, în număr de 81 de astfel de tipuri de avertizări de vreme severă imediată, depăşind recordul înregistrat în 2019 - 79 pe întreg anul.
Numai într-o lună am emis mai multe avertizări decât într-un an întreg, ceea ce pune în evidenţă frecvenţa şi intensitatea acestor tipuri de fenomene.
De la începutul anului şi până în prezent, am emis peste 1600 de astfel de avertizări.
În 2012, emiteam în jur de 1700. La opt ani distanţă, numărul acestora confirmă creşterea în timp a acestor tipuri de fenomene, dar mai ales intensitatea şi violența acestor tipuri de fenomene pentru că precipitaţiile căzute în luna iunie, pe secvenţe scurte de timp, au fost cele care au generat situaţiile de natură hidrologică”, a spus Elena Mateescu, într-un interviu pentru DCNews.