București, un oraș fantomă. Capitala sub asediul virușilor chinezești
- Mihnea-Petru Parvu
- 18 martie 2020, 17:26
Metroul, autobuzele și tramvaiele Capitalei sunt goale. Traficul pe bulevarde și străzi s-a diminuat cu 90%. Au dispărut până și cerșetorii. Capitala s-a transformat într-un oraș de zombies. Toți se uită cu suspiciune la ceilalți la cel mai mic strănut.
Dis-de-dimineață, între șapte și opt, o oră la care toată lumea pleacă spre serviciu și părinții își duc copii la școală cu mașina, traficul pe Șoseaua Ștefan cel Mare, cea mai aglomerată arteră a Bucureștiului arăta ca într-o sâmbătă de vară în care mai toată lumea e plecată în vacanță. Atâta doar că vacanța e la oameni acasă.
Oamenii se feresc unii de alții
În stația de metrou Obor, la ora opt și jumătate, când în urmă cu două săptămâni mai că te călcai în picioare cu ceilați călători, erau doar câteva persoane pe ambele peroane. Metrourile care opreau în stație erau și ele aproape goale.
În stația Piața Victoriei 1, pe sensul de mers către Gara de Nord, aveai senzația că e aproape de 11 noaptea, nu de 8.40 dimineața. Și parcă ți se făcea dor de îmbulzeala de altădată. Cu oricine încerci să intri în vorbă se uită la tine ca la un ciumat și pastrează distanța regulamentară de doi metri. Oamenii, pur și simplu nu mai vor să comunice. S-au înstrăinat unii de alții.
Piața Victoriei e goală pușcă
Aceeași situație și în Piața Victoriei 2, unde oprește „metroul corporatiștilor” care merg la muncă pe platforma Pipera. Jumătate din cei care merg în acea direcție poartă mască pe figură.
Și Ioan, un IT-ist care zice că lucrează pentru Huawei are mască pe față. E ceva mai comunicativ, dar pe termen scurt: „Eu lucrez cu chinezi. Sunt workaholici. Muncesc până la epuizare. Îi mai trimitem acasă când vedem că au febră”. E la fel de sintetică și Maria, care muncește la o bancă mare: „De ce nu e lume în metrou? Păi, au fost trimiși mai toți să muncească de acasă. Da’, uite, mai sunt și proaste ca mine care sunt chemate la birou”. Se îmbufnează.