Bucureştenii, sufocaţi sub brad

Bucureştenii, sufocaţi sub brad

Cei peste 100.000 de oameni care au ieşit de Ziua Naţională pe străzile Bucureştiului au luat pe nepregătite autorităţile.

Leşinuri, copii rătăciţi, maşini blocate, pietoni dezorientaţi, poliţişti şi jandarmi surprinşi neputincioş i. Nu e un scenariu apocaliptic, ci tabloul care a descris Capitala României în seara de 1 Decembrie. Anunţat cu mare fast, celebrul brad al Băncii Millenium a scos din case mai mulţi oameni decât se aşteptau organizatorii: peste 100.000 de persoane.

Specialiştii în psihologie consideră că oamenii s-au călcat în picioare, sâmbătă seara, doar pentru că suntem un popor care nu e obişnuit cu astfel de evenimente. „Românii nu ştiu să se comporte în asemenea situaţii: intră în panică, dar vor să se laude că au participat direct la «marele eveniment». Vor să atingă obiectul care a adunat atâta lume, să facă parte din aglomeraţie“, a precizat psihoterapeutul Andreea Chiţu. Mai mult, aceasta punctează şi inconştienţa părinţilor, care, deşi ar fi putut să vadă bradul în orice altă zi, şi-au dus odraslele la inaugurare. „Copiii de trei ani nu conştientizează ceea ce se întâmplă acolo. Românii nu mai ţin cont de vârstă“, a adăugat specialistul.

Videanu: „ Cred că a fost un eveniment reuşit“

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a susţinut că organizatorii au fost luaţi pe nepregătite şi că nimeni nu se aştepta ca la marele eveniment să participe atât de mulţi oameni. „Când am văzut că se agravează problema, am acţionat şi am închis traficul. Nu cred că au fost cazuri în care să fie pusă viaţa cuiva în pericol“, a spus primarul. „Şi eu am fost în Piaţa Unirii când au fost aprinse becurile şi am reuşit să ies din mulţime relativ uşor. Din punctul meu de vedere, cred că a fost un eveniment reuşit. Nu cred că trebuie să dăm vina pe organizatori, poliţie sau jandarmi... Şi lumea are stilul ei de a se comporta într-o anumită situaţie“, a conchis Videanu.

Reprezentanţii Băncii Millenium, sponsor principal, spun că au fost depăşiţi de numărul de oameni care au venit să le vadă spectacolul. „Nu ne aşteptam la un număr atât de mare. Primă ria ar fi trebuit să se ocupe de organizare. Noi nu puteam închide străzi“, susţin reprezentanţii Millenium Bank. Oficiali din Poliţia Română sus- ţin că, primăria, partenerul responsabil cu organizarea mult-trâmbiţatului eveniment, nu a solicitat ajutorul Poliţiei Capitalei, nici al Jandarmeriei şi nici al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti. Poliţia s-a autosesizat Pe lângă cei 100.000 de oameni înghesuiţi în jurul bradului de Crăciun, maşinile prinse în trafic au făcut ca haosul să fie general. Poliţiştii nu au putut închide principalele artere pe toată durata spectacolului, pentru că Primăria Capitalei nu a prevăzut în organizare şi oprirea traficului. Astfel, Brigada de Poliţie Rutieră doar a restricţionat, treptat, circulaţia către Piaţa Unirii.

Cei 150 de poliţişti de ordine publică, 138 de agenţi ai Brigăzii de Poliţie Rutieră şi 250 de jandarmi s-au dovedit a fi insuficienţi pentru a asigura fluidizarea traficului pietonal şi rutier. Mai mult, din cauza aglomeraţiei, nu mai puţin de 45 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, s-au pierdut în zona Pieţei Unirii. „Toţi copiii care s-au pierdut au fost găsiţi de poliţişti“, ne-a declarat comisarul Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Deşi haosul de sâmbătă seară i-a deranjat pe mulţi dintre bucureşteni, nici cei care au mai aşteptat o zi până să se bucure de priveliştea oferită de cel mai mare brad de Crăciun din Europa nu au avut o soartă mai bună. Aseară, în zona Piaţa Unirii s-au adunat, din nou, câteva mii de oameni dornici să se apropie de „minunea“ Sărbătorilor din acest an. (Au colaborat Mihaela Stănciucu, Andrei Ciurcanu) „EXISTĂ NERVI“ De Ziua Naţională, blocat în maşină Mihai Mincan Băi, e uşor să conduci o maşină. Deci, fii atent. Ridici uşor, da’ uşor de tot, ambreiajul, şi apeşi acceleraţia. Şi gata, se mişcă totul.“ Lecţia cu care debutează orice şcoală de şoferi nu prea pare să mai aibă legătură cu ceea ce se întâmplă în traficul din Bucureşti, cel puţin de când „şoferii“ au fost transferaţi la rangul de „posesori de autoturisme“. În aceste condiţii, noua lecţie fundamentală devine ceea ce, la aceleaşi cursuri, era prezentat cu titlu de element nesemnificativ, folositor mai mult la benzinărie sau când îţi speli maşina: „Scoţi din viteză, tragi frâna de mână şi opreşti motorul“.

Cam asta s-a întâmplat sâmbătă seară în toată zona centrală a Capitalei, odată cu Sărbătoarea Naţională şi cu aprinderea minunatului brad-gigant din Piaţa Unirii. Mii de şoferi, loviţi în tâmple de nenoroc, au zăcut ca nişte bucăţi de carne fleoşcăite în maşini, fumând ţigară de la ţigară, dezmorţindu-şi mâinile pe claxon sau instalaţia de climatizare. Sau, pur şi simplu, înjurând. Nicio metodă mai bună de a simţi comuniunea românilor chiar de Ziua Naţională.

După ce te uiţi ca vita la artificii prin parbrizul aburit, mai stai încă vreo oră gândindu-te la cum ai omorî toţi pietonii care trec printre maşini şi se duc liniştiţi către casele lor şi mai porneşti, din când în când, motorul, atât din cauza frigului, cât şi ca să nu uiţi cum sună o maşină pornită. În final, coloana se pune în mişcare. Cu fiecare metru (parcurs la câte 10 minute) simţi cum te apropii de casă. Viaţa e din nou frumoasă, şi, într-un acces de euforie, te simţi mândru că eşti român, alături de aceşti oameni minunaţi din jur. Şi mândru de minunatul brad-gigant din Piaţa Unirii.

PLANGERI PE FORUMUL EVZ Cu frică la pom

Pe forumul evz.ro, cititorii ziarului nostru şi-au exprimat părerea cu referire la seara de 1 Decembrie. Toţi s-au declarat nemulţumiţi de organizarea evenimentului. Ana: „Am ieşit pe la ora 18.35 din Magazinul Unirea şi am fost efectiv prinsă şi luată de un puhoi de oameni, nu puteam face nimic, era o înghesuială îngrozitoare, oamenii ţipau, se împingeau, se striveau, am văzut chiar şi un om plin de sânge pe faţă. Spuneam Tatăl Nostru, mă rugam şi-mi făceam cruce să scap... Să scăpăm... Mame şi taţi disperaţi nu ştiau cum să-şi scoată copiii vii de acolo, oameni bătrâni...“

Bogdan: „A fost cel mai prost organizat eveniment din toate timpurile, s-a călcat lumea în picioare, am fost cu copiii acolo, au fost şocaţi. Nu era picior de miliţian în toată Piaţa Unirii. Au ajuns doi într-un târziu, dar erau complet depăşiţi de situaţie şi de viaţă în general... Ruşine poliţiei şi jandarmeriei!“ Georgiana: „Cu regret vă spun că şi acum, când scriu aceste rânduri, încă îmi mai tremură picioarele şi am inima strânsă de frică... Da! Frică! Spun asta pentru că ceea ce trebuia să fie un eveniment special, frumos şi civilizat... s-a dovedit a fi un adevărat măcel! Este incredibil cum zeci de mii de oameni se călcau în picioare, unii cu copiii în braţe încercând cu disperare să facă faţă «valului» care venea şi te împingea în toate direcţ iile... mai, mai să te calce în picioare!“ VeVe: „A fost groaznic, în viaţa mea nu am mai văzut aşa ceva, nici la marile meciuri sau concerte. Leşinau oameni, alţii erau călcaţi efectiv în picioare, dacă picai acolo venea puhoiul din spate şi te strivea în picioare şi nu mai erai om... pe viaţă. O grămadă de copii pierduţi se strigau unii pe alţii, la difuzor făceau anunţ pentru ce copii s-au pierdut sau recuperat. O bombă ne mai trebuia acolo, ca să fiu sadică.“