Bucureștenii îngheață în case din cauza orgoliilor șefilor ELCEN

Bucureștenii îngheață în case din cauza orgoliilor șefilor ELCEN

Lupta politică pentru banii proveniți din energia termică face ca sute de bucureșteni să stea în frig și să achite facturi mari, deși nu au avut apă caldă și căldură.

Sute de familii au stat zilele acestea în frig, deoarece Electrocentrale (ELCEN) nu a livrat energie termică la parametri optimi, au explicat, pentru EVZ, reprezentanți ai Regiei Autonome de Distribuție și Transport a Energiei Tremice București (RADET). Potrivit sursei citate, „șefii de la ELCEN au recurs la această măsură pentru că nu sunt de acord cu trecerea în subordinea Municipalității”. Mai mult, spun reprezentanții RADET, atâta timp cât cei de la ELCEN nu livrează la parametri optimi, Regia nu poate da simultan și apa caldă, și căldură.

Somația lui Oprescu

Numai că, în tot acest război al orgoliilor, bucureștenii au de suferit: nu au apă caldă tot timpul, iar caloriferele nu sunt calde în permanență. Edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a somat zilele acestea pe șefii de la RADET și ELCEN să pună în funcțiune sistemul centralizat de alimentare cu energie termică pe tot teritoriul orașului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor EVZ, astăzi ar urma ca în ședința Executivului să se definitiveze trecerea ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei. Cert este că, oficial, s-a dat drumul la căldură, așa că bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor achita luna viitoare prima factură de iarnă, deși în apartamente a fost frig. „După ce Executivul va aproba termenii de trecere a ELCEN la Primărie, trebuie să vedem ce facem cu datoriile instituției care vine la noi de la Ministerul Economiei”, a explicat consilierul general al Capitalei, Cornel Pieptea. Potrivit acestuia, Electrocentrale ar avea datorii de aproximativ 130 de milioane de euro.

„Datoriile sunt către bănci și furnizori. Noi am votat transformarea RADET în societatea comercială și urmează unirea cu ELCEN. Doar datoriile Regiei către Electrocentrale se șterg. Celelalte, încă nu știm cum o să le gestionăm”, a mai explicat Cornel Pieptea.