Bruxelles-ul, refuzat de guvernul de la Belgrad

Bruxelles-ul, refuzat de guvernul de la Belgrad

Comisia Europeană a confirmat ieri că un acord de cooperare între UE şi Serbia nu va fi semnat în cursul zilei de astăzi şi a denunţat „obstrucţionarea“ semnării acestuia de către premierul sârb, Vojislav Koştuniţa, relatează AFP.

„Înţelegem, pe baza unor contacte recente, că obstacole politice şi de procedură au împiedicat o decizie care să autorizeze guvernul să semneze acest acord interimar“, a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, la Bruxelles. „Sper că aceste probleme vor putea fi rezolvate rapid. Dar trebuie să spun că regret mult că a trebuit să amânăm această semnare. Regret profund obstrucţionarea de către anumiţi oameni politici de la Belgrad, care nu au ascultat vocea poporului sârb, care s-a pronunţat în favoarea viitorului european al Serbiei“, a adăugat el. Uniunea Europeană a propus la 28 ianuarie, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale sârbe, ca acest acord menit să reafirme vocaţia Serbiei de a adera la UE să fie semnat la 7 februarie, la Bruxelles. Un acord amânat cu repetiţie După realegerea preşedintelui proeuropean Boris Tadici şi aprobarea de către UE, luni, a unei misiuni menite să coordoneze independenţa Kosovo, Vojislav Koştuniţa a calificat acest acord drept „păcăleală“. El a refuzat să convoace guvernul pentru a aproba semnarea unui acord care nu are ca scop, în opinia lui, decât să determine Serbia să „accepte independenţa Kosovo“, căreia liderii sârbi se opun. Diplomaţi europeni au arătat însă că semnarea acordului în cauză este exclusă nu numai astăzi, ci şi în zilele următoare, blocajul lui Koştuniţa fiind strâns legat de proclamarea independenţei Kosovo, rămasă „foarte apropiată“. Liderii albanezi din Kosovo au prevăzut proclamarea independenţ ei în luna februarie, probabil în jurul zilei de 16, iar marea majoritate a ţărilor europene sunt, ca şi Statele Unite, gata să o recunoască în pofida opoziţiei sârbe. Conflict preşedinte-premier

Refuzul premierului Vojislav Koştuniţa de a semna un acord de cooperare cu Uniunea Europeană a paralizat Serbia din punct de vedere politic. Într-un comunicat dat publicităţii ieri, preşedintele Boris Tadici i-a cerut lui Koştuniţa să nu obstrucţioneze eforturile pe care guvernul trebuie să le facă în vederea apropierii de forul comunitar. „Este necesar ca toate instituţiile statului să îşi facă treaba“, i-a transmis preşedintele proaspăt reales şefului executivului de la Belgrad.

Vojislav Koştuniţa susţine că nu guvernul, ci parlamentul trebuie să dea undă verde pentru semnarea acordului de cooperare cu Uniunea Europeană. Însă preşedintele parlamentului, Oliver Dulici, un apropiat al lui Boris Tadici, a refuzat să convoace o reuniune de urgenţă a forului legislativ, relatează agenţia AFP. ITALIENII, GATA DE MISIUNE Se adună forţa UE pentru Kosovo

Ne puteți urmări și pe Google News

Italia va trimite 200 de persoane în Kosovo, ca parte a misiunii UE care se ocupă de coordonarea independenţei provinciei, devenind astfel prima ţară care contribuie cu forţe, a anunţat ieri ministrul italian de externe, Massimo D’Alema, citat de AFP. „UE va garanta administraţia civilă a Kosovo cu 2.000 de persoane. Italia va fi prima ţară care va contribui cu 200 de magistraţi şi carabinieri“, a precizat D’Alema, într-o audiere în Camera Deputaţilor. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ciprului, aprobaseră luni această misiune, fără a preciza data demarării ei. Misiunea, formată din circa 2.000 de persoane, în principal poliţişti şi jurişti, nu va fi detaşată decât în momentul în care va primi aprobare în acest sens. Viitoarea reuniune a miniştrilor va avea loc pe 18 februarie, la Bruxelles. Aprobarea misiunii europene s-a produs la o zi după realegerea ca preşedinte a proeuropeanului sârb Boris Tadici.