Evenimentul Zilei > International > Bruxelles-ul DĂ DE PĂMÂNT cu Macron: „Și-a pierdut AUTORITATEA”
Bruxelles-ul DĂ DE PĂMÂNT cu Macron: „Și-a pierdut AUTORITATEA”

Bruxelles-ul DĂ DE PĂMÂNT cu Macron: „Și-a pierdut AUTORITATEA”

Comisia Europeană critică dur cedarea lui Macron în fața revendicărilor „vestelor galbene”, care face ca deficitul Franței să depășească 3%.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, „și-a pierdut autoritatea” dând publicității un proiect de buget care depășește limita de 3% a deficitului, stabilită de UE, a declarat joi comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger.

Franța a anunțat săptămâna trecută că deficitul său nominal ar putea atinge 3,2% din producție anul viitor, față de 2,8% cât era planificat inițial.

Creșterea deficitului este cauzată de cedarea regimului Macron în fața revendicărilor mișcării „vestelor galbene”, prin reducerea unor taxe și impozite și majorarea ajutoarelor sociale.

Uniunea Europeană va accepta ca Franța să aibă anul viitor un deficit bugetar superior plafonului de 3% fixat de Bruxelles, câtă vreme este vorba de un eveniment punctual, a spus Oettinger, citat de EurActiv.

„În aceste condiții, tolerăm un deficit bugetar național mai mare de 3% cu titlu excepțional. Totuși, acest lucru nu trebuie să continue dincolo de 2019”, a declarat comisarul pentru Buget în cadrul unui interviu acordat grupului de presă Funke.

Bruxelles-ul a examinat deja bugetul Franței acum câteva săptămâni și executivul UE nu o va mai face încă o dată, a spus Oettinger.

„Acum, este esențial ca Macron să-și continue programul de reforme, în special cele de pe piața muncii, și ca Franța să-și păstreze ritmul de creștere”, a insistat comisarul.

„Cu acest buget pentru 2019, Macron și-a pierdut autoritatea”,  a afirmat tăios Oettinger, pentru ca apoi să încerce o îmblânzire a tonului: „dar el rămâne un suporter al Uniunii Europene”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: