Editura Evenimentul si Capital

Un nou exercițiu de autoritate de la Bruxelles pe seama României, Proasta Europei de Est. România lui Cristoiu

Autor: | | 17 Comentarii | 11868 Vizualizari

Moderatorul e constrîns prin legile nescrise ale profesiei să convoace, atunci când e vorba de o chestiune controversată, toate părțile aflate în confruntare. Marți, 13 noiembrie 2018, seara, la emisiunea sa de la Tvr, Ionuț Cristache a discutat cu mine printre altele cele două documente prin care birocrații de la Bruxelles pun din nou România pe coji de nucă. Pentru a-și expune părerea a fost invitată telefonic Renate Weber.

Europarlamentara ALDE a ținut să sublinieze, cu competența deținută în acest domeniu, dezastrul de logică din Raportul numit MCV. Se cere, de exemplu, să nu se mai aplice trei legi deja publicate în Monitorul oficial, fără a se pune o singură clipă problema după ce legi ar funcționa în aceste condiții Justiția, cîtă vreme cele anterioare au fost deja abrogate.

Cum era nevoie de ceea ce se cheamă în limbaj CNA echilibru, la emisiune a fost convocat să-și dea cu părerea, tot de la Parlamentul european, Daniel Buda. Distinsul a fost un lider de forță al PDL. Cînd Vasile Blaga, ca să scape de dosare, a dizolvat uriașul PDL în flinticul numit PNL, Daniel Buda a devenit PNL-ist. Din cîte se știe, PNL-ul, condus teoretic de Ludovic Orban, practic de Klaus Iohannis, funcționează pe post de curățător de scrumiere al birocraților de la Bruxelles.

Recitînd prin telefon tezele lui Klaus Iohannis suținute în direct la tv, Daniel Buda s-a grăbit să le confere celor două Documente postura de Texte emanate direct de Administrația Dumnezeiască pentru ca muritorii să le citească și să le transpună în practică fără a îndrăzni să ridice privirile la Autor. Potrivit interlocutorului, Documentele sînt cum nu se mai poate mai corecte, deoarece ele se referă la o realitate de necontestat, cea a guvernării PSD, care guvernare e dezastruoasă, care guvernare va lua sfîrșit în curînd în favoarea guvernării PNL. Cînd Daniel Buda și-a încheiat exercițiul de slugărnicie față de Klaus Iohannis, m-am mulțumit să observ că, după 28 de ani de presă, eram sigur că invitatul va vorbi astfel. Așa a primit mesaj de la conducerea partidului să zică. Dacă mîine se mută la ALDE, supărat că i s-a dat un ciolan mai mic decît unui alt coleg, discursul va fi invers.

Nu m-am pronunțat în emisiune despre părerea sa din motive care țineau de nevoia de a economisi timp cînd ești în direct.

Cum însă în materie de comentariu scris, timpul nu contează, mă voi referi aici la intervenția sa.

Principalul argument în salutarea cu plecăciuni a Documentelor de la Bruxelles ține de disocierea dintre România și Guvernul PSD. Documentele vizează doar pe cei de la Putere.

E argumentul cel mai des invocat de liderii Opoziției, de ofițerii acoperiți din Presă, de Klaus Iohannis.

Indiscutabil și iremediabil fals. Documentele vizează pe toți românii. Și pe cei din Opoziție, desigur.

Să mă explic.

Prin intrarea în UE România trebuie să se supună regulilor impuse de noua Alianță. Nu ne-a obligat nimeni să cerșim admiterea în UE. Cum nu ne obligă nimeni să rămînem în UE. Istoria României arată că intrarea noastră într-o Alianță a însemnat în chip obligatoriu supunerea la regulile și legile impuse de alianța respectivă. Prin intrarea în Axă, chiar dacă n-am instalat la București un regim fascist, totuși a trebuit să ne supunem și noi politicii antisemite promovate de Axă. După 1947, am intrat pe deplin în Lagărul socialist. Chiar și cînd am obținut o anume independență, n-am putut să ne eschivăm de la respectarea politicii generale a noii Alianțe. E greu de crezut că România Populară sau Socialistă își putea permite să aibă partide de Opoziție. Același lucru s-a întîmplat și prin raportare la Documentele emanate de conducerea Lagărului. Deși mai ales pe vremea lui Nicolae Ceaușescu respingeam zilnic condiția de supuși la indicațiile venite de la Moscova, totuși, pînă la urmă, cîtă vreme aparțineam Lagărului socialist, nu ne puteam îngădui să nu luăm în seamă ceea ce se numeau criticile frățești. Compararea cu lagărul socialist s-ar putea să pară unor cititori care stau prost cu nervii o încercare de a pune la îndoială apartenența noastră la Uniunea Europeană. Doamne ferește! Din istoria României știu că țara noastră, sfîrtecată de dispute interne, în care beligeranții apelează totdeauna la arbitrajul Marilor Puteri ale Clipei, nu-și poate permite poziții de neutralitate. Dintre toate alianțele prezente la nivel de Glob la ora actuală cea numită Uniunea Europeană corespunde cel mai bine intereselor noastre naționale. Asta desigur pînă în clipa în care Războiul pe cale de a deveni rece între SUA și Uniunea Europeană nu ne va aduce în față necesitatea de a alege din nou.

Am raportat condiția noastră de membru al UE la condiția noastră de membru al lagărului socialist pentru a reafirma adevărul că odată intrată întro alianță România își cedează o parte din suveranitate. În anul Centenarului, poate susține cineva că în Primul Război Mondial, membri ai Antantei, ne puteam permite să nu respectăm deciziile la nivel de Alianță?

Tot din Istoria României știm însă că raportarea la Deciziile luate de Alianța din care facem parte trebuie să țină cont, indiferent de cît de mică ar fi marja noastră de manevră, de două adevăruri:

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI