Evenimentul Zilei > International > STARE de ALERTĂ la BRUXELLES! POLIȚIȘTII au folosit GAZE LACRIMOGENE! Instituțiile EUROPENE, în PERICOL
STARE de ALERTĂ la BRUXELLES! POLIȚIȘTII au folosit GAZE LACRIMOGENE! Instituțiile EUROPENE, în PERICOL

STARE de ALERTĂ la BRUXELLES! POLIȚIȘTII au folosit GAZE LACRIMOGENE! Instituțiile EUROPENE, în PERICOL

Poliția a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă, vineri, după ce o manifestație a „vestelor galbene”, aproape de sediile instituțiilor europene, a degenerat în violențe.

Manifestația a fost promovată pe rețelele de socializare iar protestatarii au perturbat traficul și au scandat lozinci antiguvernamentale.

Sute de protestatari, purtând „vestele galbene” obligatorii pentru automobilişti, după modelul manifestaţiilor din Franţa, s-au îndreptat către biroul premierului Charles Michel, iar odată ajunşi acolo unii dintre ei au aruncat cu pietre în clădire, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. 

Încă înainte de izbucnirea violenţelor poliţia a arestat circa 60 de persoane pentru blocarea străzilor sau portul unor obiecte interzise, precum cuttere sau petarde.

Manifestaţia a început în cursul dimineţii în intersecţia Arts-Loi, nu departe de instituţiile europene şi de sediul guvernului belgian, iniţial fiind prezenţi acolo circa o sută de protestatari. Numărul lor a crescut ulterior şi manifestanţii au pornit către clădirile oficiale, apărate de cordoane de poliţişti, scandând lozinci precum „Noi suntem poporul; Charles Michel, eşti terminat!”, sau „Michel, demisia!”.

Lansată cu două săptămâni în urmă în Franţa – iniţial ca un protest paşnic împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, dar care s-a transformat apoi în manifestaţii, uneori violente, împotriva guvernului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron – mişcarea „vestelor galbene” s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei, unde „vestele galbene” au avut mai multe ciocniri cu huligani şi poliţia a efectuat arestări. Protestul de vineri este însă primul de acest fel desfăşurat la Bruxelles şi nu are niciun organizator declarat, deşi manifestaţia a fost convocată pe reţelele de socializare.

Vorbind despre protestele din Franţa, premierul belgian Jean Michel, un aliat liberal al preşedintelui Macron, şi-a manifestat joi înţelegerea faţă de revendicările participanţilor, dar a ţinut să adauge că „banii nu pică din cer”, informează Agerpres.