A apărut "Dosarul Brucan"

A apărut "Dosarul Brucan"

Editura Polirom a lansat azi pe piaţă,"Dosarul Brucan", volum ce face parte din seria "Istorii subterane", în prezentarea lui Stelian Tănase şi Radu Ioanid.

Cartea "Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului", cu o prefaţă de Gheorghe Câmpeanu, a apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. La lansare a participat şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Coordonatorul colecţiei "Istorii subterane", Stelian Tănase, a arătat că volumul îl surprinde pe Silviu Brucan începând cu anii '50, când era "o adevărată fiară" fidelă stalinismului şi lui Gheorghe Gheorghiu Dej, traversează perioada "americană" a lui Brucan şi ajunge în zilele Revoluţiei din 1989.

În "Nota asupra ediţiei",Radu Ioanid arată că dosarul de urmărire informativă al lui Silviu Brucan creat de Direcţia a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (DSS) poate avea o dublă utilitate: "ajută la înţelegerea «scrisorii celor şase», moment important al istoriei târzii a opoziţiei faţă de regimul Ceauşescu, dar poate constitui şi un «ghid» pentru cei care vor să înţeleagă modul de operare al Securităţii". Volumul conţine numeroase detalii noi legate de evenimente istorice importante şi revelatoare pentru aprecierea etapelor din istoria evoluţiei lui Silviu Brucan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut la 18 ianuarie 1916, pe numele său adevărat Saul Bruckner, politologul Silviu Brucan a fost Ambasador al României în Statele Unite (1955) şi la Organizaţia Naţiunilor Unite (1959-1962). În 1989 a fost unul dintre semnatarii "Scrisorii celor şase" demnitari comunişti împotriva lui Nicolae Ceauşescu. După 1989 a devenit analist politic şi a scris mai multe cărţi despre comunismul în Europa de Est. Din 1996 până în 2006 a fost invitat permanent al emisiunii "Profeţii despre trecut" de la Pro TV. A încetat din viaţă în 2006.

 

(20:27)