Broască țestoasă din Mediterana găsită pe plaja Vadu. Pescarii au dus-o la Delfinariu

Broască țestoasă din Mediterana găsită pe plaja Vadu. Pescarii au dus-o la Delfinariu

Țestoasa capturată de pescarii din Vadu este din specia Caretta-Caretta și, potrivit directorului Delfinariului din Constanța, Adrian Bâlbă, provine cel mai probabil din Grecia însă din cauza tropicalizării climaterice a înotat spre nord. Voluntarii de mediu constănțeni caută acum soluții să trimită țestoasa înapoi în Marea Mediterană sau Egee.

Imediat ce, astăzi dimineață, au văzut-o sbătându-se, epuizată, în apropierea țărmului, pescarii din Vadu au sunat la Delfinariul din Constanța. Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, a realizat că este vorba de o broască țestoasă din specia Caretta-Caretta. Cauza apariției ei în Marea Neagră este tropicalizarea climaterică, opinează specialistul. “Practic, sunt ape prea calde in Marea Mediterană și Egee și o face să urce spre nord. Nu hrana, ci temperatura ridicată o deranjează. Poate inota circa 30 de ore. Are vreo 2-3 ani, cântărește 49 de kilograme, ajungând la maturitate și la 500 de kilograme”.

Exemplarul a fost luat cu grijă, urcat pe un pat de iarbă uscată și transportat, cu cele mai mari precauții, la Delfinariul din Constanța. Dacă ar fi fost lasată la Vadu, uriașa testoasă n-ar fi avut nicio sanșă. "În următoarele luni ar fi inghețat, cu sigurantă ar fi murit la iarna, nu supraviețuiește sub 18 grade  și ne gândim la o solutie bună pentru acest animal, inclusiv să se intoarcă în Zakynthos acolo unde pe o insulă se reproduc aceste broaște", spune Adrian Bâlbă. La rândul lor, voluntarii de la Mare Nostrum Constanța vor lua legătura cu ONG-urile care monitorizează broaștele țestoase din Marea Mediterană pentru  a se interesa cum și unde pot reloca exemplarul găsit la Vadu.