Guvernul britanic va aloca încă 50 de milioane de euro pentru SECURIZAREA granițelor și stoparea valului de IMIGRANȚI
- Simona Stupar
- 18 ianuarie 2018, 14:37
Guvernul britanic a anunțat că va aloca 44,5 milioane de lire steline pentru creșterea securității la graniță, în zona Canalului Mânecii.
Acești bani vor fi folosiți pentru ridicarea unor garduri, instalarea unor camere video și tehnologie de detectare cu raze infraroșii, în Calais și alte puncte de frontieră.
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic, Theresa May, se întâlnesc azi, la Londra, și vor discuta și această problemă, ca și despre consecințele Brexitului.
De asemenea, Londra se va angaja să preia din migranții din Calais, în special copii neacompaniați, scrie BBC.
Deși Marea Britanie și Franța se îndreaptă spre direcții diferite, în urma Brexitului, ambele guverne vor să arate că vor continua să colaboreze.
Printre angajamentele dezvăluite de presă se numără și desfășurarea a trei elicoptere RAF Chinook în Mali, unde forțele franceze luptă cu militanții islamiști, iar Franța va trimite mai multe trupe pentru a sprijini contingentul britanic din Estonia, la granița NATO cu Rusia.
Aceasta este prima vizită a președintelui francez în Marea Britanie.
Macron este așteptat să anunțe și că Franța va împrumuta Tapiseria de la Bayeux (o pânză brodată, de 70 m lungime, care descrie evenimentele ce au dus la cucerirea normandă a Angliei de către William, Duce al Normandiei) pentru a fi expusă în Marea Britanie, precizează sursa citată.
Întâlnirea de azi va aduce discuții despre aranjamentele de la frontiera între Marea Britanie și Franța.
În timpul campaniei electorale din Franța, de anul trecut, Macron a declarat că vrea să renegocieze sau să anuleze Acordul Le Touquet din 2003, care stabilea controale la graniță între cele două țări, în zona portului Calais.
Acordul prevede ca migranții fără documente cărora li se interzice intrarea în Marea Britanie să rămână în Franța, în tabere improvizate.
În prezent, circa 700 de migranți se află în zonă, deși tabăra de refugiați, cunoscută sub numele de „Jungla”, a fost dezafectată în 2016.
Guvernul britanic ar fi cheltuit până acum peste 100 de milioane de lire,pentru asigurarea securității în zonă, în ultimii trei ani, iar oficialii spun că numărul tentativelor ilegale de a intra în Marea Britanie a scăzut de la 80.000 în 2015, la puțin peste 30.000 anul trecut.
„Așa cum investim în frontierele noastre în restul teritoriului, este corect să monitorizăm constant dacă putem face ceva la granița cu Franța și Belgia, pentru a ne asigura că este securizată”, a spus un purtător de cuvânt guvernamental.
Alte puncte de control operaționale, comune, la acest moment, sunt în stațiile Eurostar, din Franța și Belgia.