Britanicii, noii latifundiari ai Rusiei

Britanicii, noii latifundiari ai Rusiei

Pamanturile ieftine si roditoare ii pe atrag investitorii din Vest.

In goana nebuna dupa ramasitele fostei URSS, oligarhii rusi au pierdut din vedere un lucru important: pamantul Maicii Rusia. Aceasta scapare a lasat poarta deschisa pentru oamenii de afaceri straini. Printre ei se numara si un britanic din Nottingham, care a renuntat la afacerile din Anglia, unde construia camine studentesti si centre comerciale, si si-a investit cu succes banii intr-o afacere mult mai profitabila: agricultura in Rusia.

Robert Monk este proprietarul „Heartland Farms Penza” care detine peste 30.000 de hectare de pamant fertil in bazinul raului Volga, la aproximativ 740 km de Moscova, relateaza „Times Online”.

Potrivit standardelor britanice, este o suprafata de pamant imensa, de pe urma careia Monk face profituri frumoase, dupa ce preturile cerealelor pe pietele internationale au explodat.  „Avem ocazia sa cumparam in plus 150.000 de hectare de teren arabil, insa nu avem bani”, spune Robert Monk.

Mosie lunga de o ora Afacerea „Heartland Farms” s-a nascut in 2002, cand proprietarii au inceput sa opereze, prin concesiune pe 49 de ani, parcelele de teren mostenite de 1.500 de fermieri de la colhozurile sovietice. Din cele peste 30.000 de hectare pe care le detine astazi ferma, peste 12.000 sunt productive, fiind insamantate cu grau, orz si rapita.

Pentru a traversa „mosia” din regiunea Penza, o combina are nevoie de cel putin o ora. Ferma este atat de mare incat masinile agricole sunt utilate cu echipamente de navigare prin satelit. Solul este de o calitate foarte buna, iar pretul este mic, afirma Richard Willows, directorul general al fermei, fost comerciant cu cereale.

Acesta, impreuna cu Colin Hinchley, actualul director operational, au parasit Marea Britanie din cauza costurilor prea mari pe care le implica agricultura si au plecat in cautarea unor terenuri fertile si mai ieftine. Cand au gasit pamantul din Penza, au infiintat ferma cu ajutorul banilor investiti de Robert Monk. „Costul terenului si al fortei de munca este de zece ori mai mic decat in Europa, in timp ce pretul graului este acelasi”, spune Willows. De exemplu, un tractorist lucreaza o saptamana pentru mai putin de 50 de dolari.

Piedici legislative

Legislatia din Federatia Rusa nu permite strainilor sa cumpere terenuri pe teritoriul Rusiei. Ei pot achizitiona pamant doar daca se asociaza in companii cu cetateni rusi. Aceasta ar fi solutia aleasa de omul de afaceri britanic pentru a-si dezvolta afacerile agricole din aceasta tara, potrivit publicatiei rusesti „Penza Online”.

Pe langa „Heartland”, a carei productie este foarte cautata pe piata locala, companiile din Vest se arata din ce in ce mai interesate de oportunitatile din Rusia. Printre concurentii care au aparut intre timp se numara suedezii de la Black Earth Farming, care au deja semanate 52.000 de hectare. Urmatorul pas este sa cumpere terenuri in Rusia in valoare de 115 milioane de dolari.vv

Ne puteți urmări și pe Google News