În timp ce majoritatea statelor membre UE aşteaptă de la Consiliul European soluţii pentru depăşirea crizei, Londra cere garanţii că nu va avea de pierdut în cazul adoptării unui nou tratat.
Unul dintre miniştrii guvernului conservator al premierului David Cameron l-a pus într-o poziţie delicată pe acesta, declarând că un "referendum este inevitabil" dacă, în urma summitului care începe azi, relaţia Marii Britanii cu Bruxellesul se va schimba radical. Este vorba despre ministrul pentru Irlanda de Nord, Owen Paterson, care este convins că o zonă euro mai integrată "va crea o nouă relaţie" între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, relatează cotidianul "The Telegraph". În ciuda presiunii colegilor de partid eurosceptici, poziţia lui David Cameron rămâne neschimbată: un referendum este necesar doar dacă, în urma eventualei amendări a tratatelor europene, are loc un transfer de suveranitate către Uniunea Europeană. De altfel, guvernul britanic a şi reacţionat prompt, precizând că ministrul Owen Paterson a vorbit în nume personal.
Cameron aşteaptă garanţii
"Nu voi semna un tratat ce nu conţine garanţii cum sunt, desigur, importanţa pieţei unice şi a serviciilor financiare", a declarat, recent, David Cameron, ca răspuns la o propunere franco- germană de adoptare a unui nou tratat european pentru a salva zona euro.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au insistat că l-ar prefera aprobat de cei 27 de membri ai Uniunii Europene, dar s-au declarat "pregătiţi" şi pentru adoptarea acestui tratat doar de către cei 17 membri ai zonei euro, reaminteşte AFP.
"Dacă ei doresc să schimbe instituţiile europene, vom insista pe garanţii de care Regatul Unit are nevoie", a mai spus Cameron. Unul dintre colegii săi conservatori i-a cerut chiar să aibă " o atitudine de buldog" la negocierile cu oficialii europeni, scrie "The Guardian". "Exact asta voi face. Interesul naţional al Marii Britanii presupune să dăm o mână de ajutor pentru rezolvarea acestei crize. Criza îngheaţă economia britanică la fel cum îngheaţă şi economiile din Europa. Soluţionarea crizei înseamnă locuri de muncă, creştere economică şi investiţii aici, în Marea Britanie. În acelaşi timp, trebuie să solicităm garanţii pentru Marea Britanie, asta trebuie să facem", a subliniat şeful guvernului de la Londra.
Pariuri pe renunţarea la euro
Majoritatea jucătorilor de la casa de pariuri britanică William Hill au mizat, ieri, cu o zi înaintea summitului european, pe abandonarea monedei unice europene până la sfârşitul anului viitor, relatează France Presse."Pariurile pe supravieţuirea euro merg într-un singur sens, jucătorii nu vor să mizeze decât pe dispariţia ei", a explicat Graham Sharpe, purtător de cuvânt al William Hill. Casa de pariuri propune o cotă de 3 la 1 pentru dispariţia monedei unice până în 2013. William Hill mai propune şi pariuri pentru ghicirea primei ţări care va ieşi din zona euro, "favorită" fiind Grecia.
Săptămâna trecută, Jacques Delors, fostul preşedinte al Comisiei Europene, declara că moneda unică europeană era sortită eşecului încă de la început, din cauza erorilor făcute la crearea ei. Responsabilii politici de la începutul anilor 2000 au ignorat, în opinia sa, slăbiciunile şi dezechilibrele fundamentale ale economiilor statelor membre. "Miniştrii de finanţe de la acea vreme nu doreau să vadă nimic dezagreabil şi cu care ar fi fost obligaţi să se confrunte", a mai spus Jacques Delors. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/q6wzYWtK_pI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Nu voi semna un tratat care nu conţine garanţii cum sunt, printre altele, importanţa pieţei unice şi a serviciilor financiare." DAVID CAMERON. premierul britanic Citiţi şi:
- Herman Van Rompuy: Nu este nevoie de un nou tratat european
- Lagarde: Un nou tratat european nu este suficient pentru rezolvarea crizei economice
- Euro nu pică! Doar se reinventează