Internată acum opt zile în spitalul din Salisbury, Dawn Sturgess, de 44 de ani, a decedat duminică seara. Poliția a deschis o anchetă pentru crimă.
Premierul Theresa May a reacționat imediat, declarându-se „oripilată și șocată”. Într-un comunicat, ea afirmă: „Gândurile și condoleanțele mele se îndreaptă către familie și apropiați. Poliția și agenții de securitate lucrează pentru stabilirea faptelor de o manieră urgentă”, a adăugat ea. „Guvernul își manifestă tot sprijinul față de populația locală, confruntată cu această tragedie.”
Neil Basu, șeful poliției antitero, însărcinat cu ancheta, a declarat că „această teribilă știre nu face decât să ne întărească hotărârea să rezolvăm această anchetă, să-i identifice și să-i traducă în justiție pe responsabili”.
Și Basu a adăugat: „Dawn lasă în urma ei o familie, trei copii. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către ei în această perioadă dificilă”.
Scotland Yard a precizat că celălalt britanic spitalizat în același timp cu Sturgess se află în stare critică.
Unul dintre prietenii acestuia a afirmat că numele său este Charlie Rowley, și era partenerul lui Dawn.
Cei doi cvadragenari au fost internați în spital după ce au manipulat un „obiect contaminat”, a anunțat poliția la sfârșitul săptămânii trecute.
Una dintre ipoteze este că „unul dintre ei a găsit ambalajul folosit la depozitarea agentului neurotoxic folosit împotriva celor doi Skripal”, a declarat o sursă guvernamentală citată de presa britanică.
Contaminarea celor doi britanici au survenit la patru luni după atacul cu agentul neurotoxic Novicioc asupra fostului dublu agent Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, localitate situată la circa zece kilometri de Amesbury.
Poliția nu a putut să stabilească dacă era vorba de același lor de Novicioc.
Iulia și Serghei Skripal au fost externați după mai multe săptămâni de îngrijiri, la fel ca și Nick Bailey, polițistul care le-a acordat primul ajutor, și el spitalizat în stare gravă.
Tentativa de asasinat asupra celor doi Skripali a fost atribuită de Londra Moscovei, care totuși nu a adus nici o dovadă în sprijinul acestei acuzații.
Pe de altă parte, faptul că la mai puțin de zece kilometri de Salisbury și Amesbury se află laboratorul chimic al Armatei Britanice, unde se derulează numeroase programe de cercetare privind armele chimce, a stârnit numeroase zvonuri.
Locuitorii din cele două orășele sunt îngrijorați: „Nu putem fi siguri că nu se va întâmpla din nou. Aceasta este a doua oară, cine ne garantează că nu va exista și a treia?”, declara Madeleine Webb, de 82 de ani.
Numeroase critici vizează autoritățile, care s-au dovedit incapabile să „curețe” perimetrul de toate urmele de otravă după atacul asupra celor doi Skripali, ceea ce a făcut posibilp otrăvirea lui Sturgess și Rowley.