Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, mult trâmbiţată în ultima vreme, ar putea avea ca efect creşterea sprijinului pentru independenţa Scoţiei şi pentru unificarea Irlandei. Este concluzia la care au ajuns sociologii de la institutul Deltapoll pentru asociaţia proeuropeană 'Best for Britain', transmite luni dpa, citată de Agerpres.
Studiul arată că nu mai puţin 47% dintre scoţieni ar susţine independenţa Scoţiei dacă ar avea loc un referendum pe acest subiect după Brexit, în timp ce 43% ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit. Aceste rezultate s-ar inversa însă dacă Regatul Unit ar rămâne în cadrul Uniunii Europene.
55% dintre scoţieni s-au pronunţat, într-un referendum organizat în 2014, împotriva independenţei Scoţiei, restul de 45% arătându-se deschis scenariului cu pricina. Alegătorii scoţieni s-au pronunţat masiv pentru rămânerea Marii Britanii în UE la referendumul din iunie 2016. Ancheta sociologică a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.022 de scoţieni cu drept de vot.
Studiul realizat de Deltapoll mai relevă un aspect. Acela potrivit căruia sprijinul pentru o Irlandă unită ar creşte simţitor în cazul în care Marea Britanie ar părăsi UE, fapt ce ar putea fi nuanţat şi de introducerii unei “frontiere dure” între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.
Dintre cei 1.199 de nord-irlandezi intervievaţi, 52% au spus că vor vota pentru o Irlandă unită, în timp ce 39% ar dori rămânerea în Regatul Unit dacă ar avea loc un referendum după Brexit.
În cazul introducerii unei “frontiere dure”, 56% dintre nord-irlandezi ar susţine unificarea Irlandei, dar dacă Marea Britanie ar rămâne în blocul comunitar european sprijinul pentru o Irlandă unită ar coborî la 35%.