Brexitul lovește direct în Poliția Română. Cum e afectată instituția
- Mihaela Dan
- 31 octombrie 2019, 20:55
Un parteneriat cu poliţia română destinat prevenirii traficului de persoane pe aeroportul din Glasgow a fost suspendat din cauza incertitudinii legate de Brexit, transmite joi Press Association, citând dintr-un raport de inspecţie la poliţia de frontieră din această incintă.
În baza parteneriatului creat în 2018, poliţişti români se deplasau în Scoţia pentru a gestiona cursele aeriene 'cu risc ridicat' venite din România, o colaborare pe care raportul de inspecţie l-a descris ca 'extrem de util'.
Românii au format anul trecut 91% din numărul pasagerilor a căror siguranţă a fost motiv de preocupare pentru autorităţile de pe aeroport, însă problemele de limbă le creau dificultăţi britanicilor în strângerea de informaţii.
Parteneriatul a fost suspendat în februarie, noul raport arătând că, în opinia personalului, aceasta s-a datorat incertitudinii legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Echipa SAMS (de prevenire a sclaviei moderne) din Glasgow speră că el va putea reîncepe la un moment dat”, se mai spune în raportul Inspectorului-şef independent al frontierelor şi imigraţiei, publicat joi.
Conform documentului, poliţia de frontieră de pe aeroportul din Glasgow a identificat 121 de cazuri potenţiale de persoane traficate în 2018, la jumătate faţă de cele 241 din 2017.
Un mare număr de curse aeriene low-cost din Europa de Est, inclusiv din România, aterizează pe aeroportul din acest oraş.
România este considerată o ţară 'cu risc ridicat' de către poliţia de frontieră în ce priveşte nevoia de prevenţie a traficului de persoane.
Inspectorii au descoperit că poliţiştii aveau probleme de comunicare şi uneori apelau la alţi pasageri pentru traduceri, ceea ce a fost considerat ca îngreunând identificarea potenţialelor victime.
Intervenţia poliţiştilor români a ajutat la depăşirea barierei lingvistice pentru personalul britanic. În plus, acesta le-a putut oferi sprijin pasagerilor identificaţi ca vulnerabili şi care aveau nevoie să contacteze autorităţile din România.