În Marea Britanie, sondajul la ieşirea de la urne, după alegerile de ieri, arată că premierul conservator Boris Johnson a obţinut majoritatea de care are nevoie pentru a finaliza Brexitul la 31 ianuarie.
"Dacă rezultatele oficiale vor confirma previziunile exit-poll-urilor, Partidul Conservator va obţine 368 de locuri în parlament, ceea ce ar reprezenta cea mai categorică victorie de la cea repurtată de Margaret Thatcher în 1987.
În schimb, pentru laburişti aceasta ar putea fi cea mai dură înfrângere din 1935 încoace. Formaţiunea condusă de Jeremy Corbyn este creditată acum cu 191 de parlamentari, cu 71 mai puţin decât în 2017.
Este de aşteptat ca premierul Boris Johnson să programeze un nou discurs al Reginei până la Crăciun, prin care să lanseze noul program legislativ şi nu este exclus ca tot în următoarele două saptămâni să fie reintrodus în parlament acordul de retragere din Uniunea Europeană, care, de această dată, probabil va fi adoptat fără nicio problemă", transmite RRA într-0 corespondență de la Londra.
"Naţionaliştii scoţieni pot fi considerați și ei câștigători, în această seară, se pare că vor avea 55 de deputați, cu 20 mai mult ca în mandatul trecut. Liberal-democrații sunt cotați cu 13 parlamentari, cu unul în plus, deputații galezi vor fi cu unul mai puțin, adică trei, iar Partidul Brexit al lui Nigel Farage nu va intra în parlament. Cam acestea sunt cifrele estimate, predicțiile făcute de exit-poll-uri", a comentat Dan Vasiliu, corespondentul RRA la Londra
Brexit. Ce se întâmplă mai departe.
"Dacă ne gândim la pierzătorii acestei seri, în primul rând la laburişti, eu mă aștept ca mâine sau oricum într-una din zilele următoare, Jeremy Corbyn să-şi dea demisia din fruntea Partidului Laburist.
Dacă sondajele sunt corecte, e posibil ca și liberali-democraţii să fie nevoiţi să-şi aleagă un nou lider, pentru că Jo Swinson se pare că a pierdut în colegiul electoral din Scoția, în care a candidat.
În ceea ce privește câștigătorii, este de așteptat ca Partidul Conservator să programeze un nou discurs la reginei până la Crăciun, prin care să lanseze noul program legislativ şi nu este exclus, ba mai degrabă este foarte probabil ca tot până la Crăciun să fie reintrodus în parlament acordul de retragere din Uniunea Europeană, care de această dată, cred că nu mă hazardez să spun, va fi adoptat fără nici o problemă. Astfel Brexit-ul va avea loc la 31 ianuarie şi imediat va începe o perioadă de tranziție până la finalul anului 2020.
În aceste 11 luni, premierul Boris Johnson va încerca să negocieze viitoarea relație cu Uniunea Europeană care să includă un acord comercial şi de aici încolo este posibil ca lucrurile să se complice din nou, pentru că Uniunea Europeană cu siguranţă nu va fi dispuse la multe concesii, nu va renunţa la regulile şi standardele sale şi, la fel de probabil, Boris Johnson nu va fi dispus să accepte aceste reguli şi va dori să se detaşeze cât mai mult de ele.
Dacă se va întâmpla așa, negocierile vor intrat probabil într-un impas. E greu de crezut că vor putea fi finalizate până în decembrie 2020, caz în care se va pune problema extinderii perioadei de tranziție, numai că Boris Johnson a spus că orice prelungire este exclusă și dacă își va menţine acest punct de vedere, atunci la finalul anului viitor s-ar putea vorbi din nou despre un posibil Brexit fără acord.", a mai spus acesta.