Potrivit AFP, ar fi posibil să se ajungă la un acord până la sfârşitul săptămânii
Negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a remarcat joi "progrese" în negocierile comerciale cu Regatul Unit, dar subliniază că "rămân piedici", cu două săptămâni înainte de ruptura definitivă.
"În această a doua serie de negocieri, transparenţa şi unitatea sunt mai importante ca oricând", a afirmat el pe Twitter. "Nu vom semna decât un acord care să protejeze interesele şi principiile UE", a avertizat el.
Michel Barnier a stat de vorbă în cursul dimineţii cu şefii grupurilor politice din Parlamentul European pentru a face un bilanţ al negocierilor care sunt pe ultima linie dreaptă.
În opinia preşedintelui grupului PPE (dreapta), Manfred Weber, un eventual acord va trebui găsit înainte de duminică, altfel Parlamentul European, care trebuie să-l aprobe, nu va putea "în mod rezonabil să-l examineze înainte de sfârşitul anului". Acordul este prea important ca să ne grăbim în Parlament", a scris el pe Twitter.
Un eşec "rămâne cel mai probabil", potrivit Londrei
Regatul Unit a avertizat joi că un eşec al negocierilor post-Brexit cu Uniunea Europeană rămâne scenariul "cel mai probabil" în ciuda progreselor la care s-a referit negociatorul european, Michel Barnier.
O ieşire din piaţa unică europeană în seara de 31 decembrie şi regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, adică fără acord de liber-schimb, "rămân rezultatul cel mai probabil", a declarat presei un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson, dând totuşi asigurări că negociatorii continuă să lucreze pentru "a rezolva divergenţele" care persistă.
Dată limită, duminică
Parlamentul European a afirmat joi că este gata să organizeze o sesiune plenară extraordinară spre sfârşitul lunii decembrie, în cazul în care ar fi încheiat un acord post-Brexit până duminică la miezul nopţii, pentru a putea dezbate despre rezultatul negocierilor şi a lua în calcul să-şi dea acordul. El fixează astfel un termen limită pentru a încheia procesul parlamentar înainte de 31 decembrie, sfârşitul perioadei de tranziţie care menţine în continuare Regatul Unit în uniunea vamală şi pe piaţa internă.
Fără aprobarea Parlamentului European în acest an, unii susţin că un eventual text ar putea intra în vigoare provizoriu la 1 ianuarie, dar această decizie nu depinde decât de statele membre. El ar fi atunci examinat la începutul anului viitor de către eurodeputaţi. Unii aleşi nu vor să audă vorbindu-se despre asta, ca preşedintele comisiei de comerţ din Parlamentul European, germanul Bernd Lange, pentru care această opţiune ar însemna de facto un "no deal".
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu