Brexit: UE avertizează deja cu privire la o „splendidă izolare”

Forța nu constă într-o „splendidă izolare”, a avertizat președinta Comisiei Europene, lăudând „ puterea unirii”, cu câteva ore înainte de plecarea istorică a Regatului Unit din UE

În cadrul unei conferințe de presă alături de președinții celorlalte două instituții europene, Charles Michel (Consiliul) și David Sassoli (Parlamentul), Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, l-a citat pe Jean Monnet, arhitectul unității europenei: "Nu sunt optimist, nu sunt pesimist, sunt hotărât”.

Ea a subliniat „impulsul politic” cunoscut de la începutul istoriei sale de către Uniunea Europeană, „devenită o putere economică”.

„Experiența ne-a arătat că puterea stă într-o izolare splendidă, ci în Uniunea noastră unică” în lume, a continuat ea, referindu-se la atitudinea britanicilor, scrie Le Point.

Ursula von der Leyen și-a dorit „cel mai bun parteneriat posibil” cu Londra, după divorț, subliniind totuși că „va exista întotdeauna o diferență” cu o apartenență la Uniune.

Întrebată ce a pierdut Uniunea Europeană odată cu plecarea Regatului Unit, președintele executivului european a răspuns: Un membru care a fost „foarte pragmatic”, „având o viziune clară asupra problemelor economice” .

„Este alegerea poporului britanic și o vom respecta. Dar vom rămâne vecini”, a spus ea. „Avem multe în comun și trebuie să dovedim lumii că putem fi vecini și să lucrăm foarte îndeaproape, asta ne vom strădui să facem”.

„Istoria nu se termină aici", a spus David Sassoli, care a salutat "o oportunitate imensă" pentru Uniune.

În timp ce Londra și Bruxelles vor trebui să negocieze relația lor viitoare în perioada de tranziție care se desfășoară până la sfârșitul anului 2020, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, va prezenta luni luni prioritățile pentru mandatul său.

Acordul de Retragere a Marii Britanii din UE a fost aprobat miercuri seara de către Parlamentul European cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, a informat Parlamentul European.

Comentând importanța istorică a votului, cei mai mulți dintre vorbitori au subliniat, în numele grupurilor lor politice, faptul că retragerea Regatului Unit nu reprezintă un final de drum pentru relația UE-UK și că legăturile care unesc popoarele Europei sunt puternice și vor rămâne la fel.

De asemenea, au menționat că există lecții de învățat din Brexit care ar trebui să influențeze viitorul Uniunii Europene şi au mulțumit Regatului Unit şi deputaților britanici din Parlamentul European pentru contribuția lor din perioada în care Regatul Unit a făcut parte din Uniunea Europeană.

Mulți dintre vorbitori au avertizat că negocierile privind relația viitoare dintre UE și Regatul Unit vor fi dificile, mai ales având în vedere calendarul prevăzut de Acordul de Retragere.

Perioada de tranziție care începe la 1 februarie 2020 va dura până la finalul lunii decembrie 2020. Orice acord privind viitoare relație UE-UK trebuie finalizat înainte de acest termen, pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Perioada de tranziție poate fi prelungită o dată cu unul sau doi ani, dar decizia trebuie luată de către Comitetul mixt UE-UK (EU-UK Joint Committee) înainte de 1 iulie.

Parlamentul European va trebui să aprobe orice acord privind relația viitoare. În cazul în care acest acord va include prevederi referitoare la competențe partajate între UE și satele membre, va fi necesară și ratificarea de către parlamentele naționale.