Brexit și covid-19, eșecurile care îi cântă prohodul politic lui BoJo

epa08767847 Britain's Prime Minister Boris Johnson poses on the steps of number 10 Downing Street in London, Britain, 23 October 2020. The British public has been being encouraged by Johnson to find new ways to support this year's Poppy Appeal. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Boris Johnson a crezut că Brexitul va fi floare la ureche și că excepționalismul britanic va proteja Regatul Britanic de coronavirus.

S-a înșelat în ambele privințe, arată o analiză publicată de Der Spiegel.

După aproape patru ani și jumătate de tensiuni, Marea Britanie a obosit. Cele două crize, Brexitul și pandemia de covid-19, evident nu sunt conectate, dar sunt legate într-o măsură mult mai mare decât ar dori să recunoască Londra. Cele două crize par să fi fost alimentate de aceeași sursă de incompetență: Downing Street 10. Ba chiar se poate spune că Brexitul a făcut ca efectele pandemiei să fie mai grave.

Istoria crizei duale mortale a început în octombrie 2016, cu Operațiunea Cygnus, un exercițiu de trei zile organizat de Serviciul Național de Sănătate (NHS) pentru a vedea cât de bine va fi pregătită țara pentru o posibilă epidemie. Ani la rând, conform Registrului Național al Riscurilor din 2008, guvernul a crezut că o pandemie reprezintă cel mai mare risc pentru stabilitatea internă, chiar mai mare decât pericolul terorismului (islamist). Doar că britanicii nu au învățat nimic despre acest exercițiu, iar recomandările experților au ajuns la sertar. Și tot în 2016, a fost referendumul pentru Brexit, premierul David Cameron a demisionat, iar succesoarea său, Theresa May a încercat să pună ordine în haos.În iulie 2019, Boris Johnson a ajuns premier, deși mulți conservatori l-au considerat pe Johnson ușor sărit de pe fix. Au simțit însă că, datorită optimismului său contaminant, va fi persoana ideală pentru a trece cu bine țara prin Brexit și a conduce conservatorii la o altă victorie electorală. Iar printre primele sale măsuri a fost concedierea subcomitetului responsabil de reacția la pandemii. În opinia lui Johnson, cea mai mare amenințare la adresa națiunii erau la acel moment simpatizanții UE.

Pandemia din Wuhan a venit într-un moment prost pentru Johnson. Și fiind cu gândul doar la Brexit, Johnson acuza barierele impuse de coronavirus, care „depășesc tot ceea ce este rațional din punct de vedere medical”. A susținut constant, până în martie, că nu există niciun pericol, s-a afișat la diverse manifestări publice cu mii de oameni, a strâns mâini fără nicio teamă. "Boris Johnson a fost atât de concentrat pe Brexit, încât a ignorat toate avertismentele", a spus Richard Horton, redactor-șef al revistei medicale The Lancet pentru Der Spiegel. Și chiar dacă toate statele europene intrau în lockdown-uri și închideau granițe, Johnson continua să spună că nu se gândește la lockdown și că vrea imunitatea de turmă. Dar BoJo a reușit o prmemieră în pandemie:a devenit primul șef de guvern infectat cu SARS-CoV-2. Iar Marea Britanie băteea record după record cu 45.000 de decese cauzate de COVID-19 până la finele verii.

Johnson s-a confruntat cu rebeliuni în Camera Comunelor din partea propriului său partid, iar presa conservatoare vorbește deja despre moartea politică a premierului. Așa că acum, omul despre care biografii săi spun că vrea să fie iubit de toată lumea, a reușit să-și facă o armată de dușmani.

Și chiar dacă Londra și Bruxelles-ul mai au câteva săptămâni pentru a elabora un tratat care să le reglementeze relațiile după încheierea perioadei de tranziție Brexit, Johnson continuă să se opintească în fața negocierilor.

În plus, cu noile cazuri de infectări din Regat, pare că premierul vrea să parieze totul pe o singură carte, cu un rezultat incert. Economiștii și experții medicali spun însă că asta ar fi un gest iresponsabil întrucât Johnson se joacă cu viețile oamenilor.