Armata britanică vrea să depindă mai puțin de capacitățile militare americane
În iunie 2018, șeful Pentagonului, care era atunci fostul general al marinei americane, James Mattis, venise în ajutorul omologului său britanic, Gavin Williamson, care se lupta la vremea respectivă pentru a obține o extensie bugetară mare pentru ministerul său, afirmând că Regatul Unit trebuie să-și crească cheltuielile militare dacă dorește să-și păstreze statutul de „cel mai apropiat aliat” al Statelor Unite.
„Este în interesul ambelor țări ca Marea Britanie să rămână partenerul privilegiat al Statelor Unite. (…) Nu trebuie eu să vă spun cum să ierarhizați prioritățile dumneavoastră de cheltuieli interne, dar sper că Marea Britanie va fi curând în măsură să împărtășească cu noi un plan de apărare clar și complet finanțat, care să îmi permită să planific viitorul angajament cu dumneavoastră, plecând de la o poziție de forță și de încredere”, i-a transmis Mattis lui Williamson.
Cu puțin timp înainte, Comitetul Apărării din Camera Comunelor publicase un raport în care pleda aducerea nivelului cheltuielilor militare britanice la 2,5-3% din PIB pentru a menține „legătura militară specială” pe care Regatul Unit o are cu Statele Unite, descrisă drept „unul dintre pilonii relației bilaterale” dintre cele două țări.
„Forțele armate britanice și Trezoreria beneficiază de relația noastră strânsă cu Statele Unite. Cu toate acestea, acest lucru va rămâne valabil numai dacă armatele britanice își păstrează capacitățile și interoperabilitatea cu omologii lor americani. Pentru ca acest lucru să fie viabil, Ministerul Apărării trebuie să fie finanțat în mod adecvat ", a argumentat raportul, informează Opex 360.
Huawei, becul pe care a călcat Regatul
Aceasta era situația acum 18 luni, între timp ea s-a mai schimbat. Și nu în bine, apreciază specialiștii. James Mattis a părăsit Pentagonul iar Gavin Williamson a fost nevoit să demisioneze din cauza rolului său în decizia britanică de a permite producătorului chinez de echipamente telecom, Huawei, să participe la dezvoltarea rețelei 5G în regat.
În condițiile în care Statele Unite fac presiuni constante asupra Regatului Unit pentru ca Huawei – companie pe care o acuză de spionaj și furt de tehnologie – să fie îndepărtată din rețeaua 5G britanică. Temerea fiind ca Beijingul să fie în măsură să poată sifona date sensibile referitoare la informații și/sau activități militare. De altfel, luni, o delegație americană a sosit la Londra pentru a aborda acest subiect.
5G vs Five Eyes
Actualul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat că Washingtonul nu va mai partaja informații cu Londra dacă Huawei nu va fi exclus din rețeaua 5G britanică, în condițiile în care Marea Britanie face parte din alianța „Five Eyes” , o alianță care reunește Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă pentru a facilita circulație datelor sensibile.
Însă, într-un interviu acordat ediției duminicale a cotidianului The Times, Wallace a mers mai departe, afirmând că forțele britanice trebuie să investească mai mult pentru a fi mai puțin „dependente de capacitățile militare americane”. Aceasta din cauza „tendinței izolaționiste” afișată de administrația Trump. Ceea ce, potrivit lui Wallace, „ar fi dăunător pentru lume și rău pentru noi”. „Ne pregătim pentru ce-i mai rău și sperăm la mai bine”, a nuanțat oficialul britanic.
„ Am văzut că Statele Unite se retrag din Siria, am auzit o declarație a lui Donald Trump cu privire la Irak în care solicită NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu", a continuat Wallace, înainte de a sublinia că Marea Britanie, precum Franța și Germania, „vor rămâne o țintă pentru teroriștii ISIS și Al-Qaeda”.
Strategii de apărare post Brexit
Declarațiile lui Wallace au fost făcute în contextul în care Marea Britanie se pregătește să părăsească Uniunea Europeană (Brexit) și în contextul în care își pregătește o nouă revizuire strategică de apărare și securitate. Care, potrivit BBC, ar trebui să fie „cea mai importantă” de la sfârșitul Războiului Rece.
„Ipotezele din 2010 conform cărora încă vom face parte dintr-o coaliție condusă de SUA nu mai sunt valabile, iar guvernul trebuie să planifice în consecință", a spus Wallace care, aparent, nu a evocat rolul Regatului Unit în sânul NATO.
„Suntem foarte dependenți de acoperirea aeriană americană și de informațiile, supravegherea și recunoașterea americane. Trebuie să ne diversificăm activele ", a adăugat el. Wallace ar fi putut, de asemenea, să menționeze dependența disuasiunii nucleare britanice de mijloacele americane, rachetele balistice mare-sol Trident fiind concepute de SUA, etc.
Soldații, înlocuiți cu hackeri
Astfel, a spus Ben Wallace, următoarea revizuire a strategiei apărării „trebuie să ofere forțelor britanice capacitatea de a se apăra și de a detecta amenințări, care este în prezent deseori încredințată avioanelor spion americane”.
În plus, a continuat el, forțele britanice trebuie „să reflecte secolul 21”, ceea ce ar putea însemna că „1.000 de hackeri” vor înlocui un număr egal de infanteriști. Sau că accentul va fi pus pe competențe și abilități ”considerate anterior ca apanajul forțelor speciale ”.
„Modul în care vom asigura o mai bună apărare nu poate fi dominat de sentimente", a argument Wallace, în condițiile în care armata britanică are doar 73.000 de soldați și are mai multe deficiențe importante, cum ar fi, spre exemplu, în domeniul artileriei.
"Forțele terestre britanice sunt complet subechipate și depășite în domeniul artileriei”, arată Royal United Services Institute într-un raport recent.
Putin e proactiv. Noi de ce nu?
Una peste alta, ministrul britanic a spus că speră ca următoarea revizuire strategică a apărării să pledeze în favoarea unei națiuni post-Brexit mai „proactive” în promovarea și apărarea intereselor sale, bazându-se mai mult pe diplomație și pe capacitățile militare.
„Președintele Putin, cu o economie echivalentă cu jumătate din a noastră, este proactiv. Francezii sunt la fel de proactivi pe cât ne dorim să fim din nou și noi ", a spus Wallace, care încă nu este sigur că-ți va păstra postul după viitoarea remaniere ministerială care se anunță.