Un mesaj video difuzat pe Twitter de Ministerul britanic de Interne, care detaliază procesul de înregistrare după Brexit a cetăţenilor europeni care locuiesc în Regatul Unit, a provocat critici aprinse pentru conţinutul său şi pentru 'momentul prost ales' în care a fost trimis, chiar în perioada sărbătorilor de iarnă, transmite AFP.
În mesajul video, care durează 43 de secunde şi a fost difuzat joi, li se explică europenilor care trăiesc sau vor să se instaleze în Marea Britanie din 2021 că autorităţile regatului le vor verifica identitatea, locul de reşedinţă şi cazierul judiciar.
Solicitanţii care nu deţin statut de rezident permanent vor trebui, de asemenea, să achite suma de 65 lire sterline (72 euro).
Această procedură va fi în vigoare între 30 martie 2019, a doua zi după ieşirea prevăzută din UE a Marii Britanii, şi până la 30 iunie 2021.
„Ce-ar fi dacă Ministerul de Interne le-ar mulţumi tuturor europenilor care se ocupă de bolnavi, de bătrâni şi de invalizi în NHS (sistemul de sănătate britanic - n.red.) şi în alte servicii publice, în loc să adopte acest ton ameninţător”, a reacţionat pe Twitter deputatul laburist Jonathan Ashworth.
„Considerăm că a ni se reaminti de Crăciun ''necesitatea de a face o cerere'' pentru a rămâne în ţara în care locuim (...) va fi prost primit în căminele din Marea Britanie. Moment prost ales”, a reacţionat asociaţia the3Million, care apără interesele europenilor din Marea Britanie.
„Cetăţenii UE sunt bine-veniţi aici şi este anormal să fie obligaţi să plătească pentru a rămâne', a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan, cerând guvernului 'să renunţe la aceste taxe injuste”.
La rândul său, redactorul-şef al revistei The Spectator, Fraser Nelson, a regretat un video 'oribil' cu 'ton sinistru', ce face 'aluzie la deportare'. 'Să sperăm că acest tweet este ultima eroare de acest fel', a scris el.
La solicitarea AFP, Ministerul de Interne s-a justificat subliniind că este 'vital ca cetăţenii UE şi membrii lor de familie să ştie ce să facă' atunci când procedura va intra în vigoare în martie 2019.
„Cetăţenii UE aduc o contribuţie considerabilă pentru economia şi societatea noastră şi dorim ca ei să rămână”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului, transmite Agerpres.