Evenimentul Zilei > International > BREXIT. Marea Britanie, AVERTISMENT de ULTIMĂ ORĂ. Au scos ASUL DIN MÂNECĂ
BREXIT. Marea Britanie, AVERTISMENT de ULTIMĂ ORĂ. Au scos ASUL DIN MÂNECĂ

BREXIT. Marea Britanie, AVERTISMENT de ULTIMĂ ORĂ. Au scos ASUL DIN MÂNECĂ

BREXIT. Încercările parlamentarilor de a pune Guvernul în situaţia de a nu realiza Brexitul „sunt extrem de îngrijorătoare”, a informat guvernul britanic.

Luni, un grup de parlamentari va prezenta un proiect de lege care ar permite amânarea Brexitului dacă parlamentul nu aprobă acordul privind retragerea din UE.

Conform Sunday Times, un alt grup condus de Dominic Grieve doreşte să amâne Brexitul prin suspendarea Articolului 50.

Însă Downing Street a informat că este „crucial” ca parlamentarii să respecte rezultatul referendumului.

CARE SUNT AMENDAMENTELE PROPUSE?

Un grup de parlamentari din mai multe partide vor prezenta un proiect de lege prin care se propune ca Marea Britanie să îşi extindă negocierile cu UE dacă parlamentarii nu vor aproba acordul privind Brexitul. Parlamentarii deja au respins o dată acordul premierului Theresa May.

Noul proiect de lege arată că May trebuie să obţină susţinerea parlamentului până pe 26 februarie.

Dacă guvernul nu va obţine aprobarea parlamentului, proiectul de lege va permite parlamentului să voteze privind extinderea Articolului 50, ceea ce ar amâna Brexitul şi ar putea opri ieşirea din blocul european fără niciun acord.

Noul proiect de lege va fi prezentat de Yvette Cooper şi de fostul Secretar al Educaţiei Nicky Morgan (Partidul Laburist) şi Norman Lamb (Partidul Liberal Democrat) printre alţii. Cooper a afirmat: „Acest proces este o dezordine totală iar guvernul este în pericol să ajungă la un Brexit fără acord din greşeală, chiar dacă acest lucru ar afecta poliţia şi securitatea, ar aduce costuri mari pentru industrii şi alimentaţie”.