LE FIGARO (Franţa). În lumina progreselor slabe realizate, Boris Johnson și Ursula von der Leyen au cerut echipelor lor să continue discuțiile despre Brexit.
Duminica aceasta ar fi trebuit să aibă loc deznodământul poveştii Brexit. Aşa cum promiseseră, Londra și Bruxelles-ul ar fi trebuit să decidă: fie să anunțe un acord privind relațiile viitoare dintre Regatul Unit și UE, fie să arunce prosopul.
Dar Ursula von der Leyen și Boris Johnson, care au vorbit timp de aproximativ 20 de minute la telefon, le-au cerut în cele din urmă echipelor de negocieri să își continue discuțiile. Lucrările au fost reluate duminică după-amiază. "În ciuda epuizării după aproape un an de negocieri, în ciuda faptului că termenele au fost depășite de multe ori, credem că este un act responsabil în această etapă să se meargă mai departe", au explicat președinta Comisiei și premierul britanic într-o declarație comună.
Foiletonul Brexit continuă așadar, fără ca noi să știm unde pot duce toate acestea. De data aceasta, "VDL" și "BoJo" au avut grijă să nu anunțe un nou termen. "Pentru moment, continuăm să discutăm până marți. După aceea, vom vedea", recunoaște cineva apropiat negocierilor, refuzând să spună dacă miercuri va fi ziua-cheie. Cel puțin știm data clară de 31 decembrie, marcând sfârșitul perioadei de tranziție. În rest, necunoscuta se menţine. "Nimeni nu este în stare să spună dacă vor exista progrese suficiente pentru a se ajunge la un acord. Inclusiv cei mai bine informați", mărturisește un diplomat european.
Faptul că Bruxelles-ul și Londra au ales să-și acorde, reciproc, o - ultimă? - şansă este pentru că s-au înregistrat nişte progrese în ultimele zile. "Nu resuscităm un cadavru", se spune în Comisie. Ambele părți au considerat că există suficientă mișcare pentru a continua discuțiile. Aceste progrese - slabe în acest stadiu - au fost înregistrate în chestiunea dificilă a regulilor de concurență loială. Și, mai precis, cu privire la mecanismul care ar trebui pus în aplicare în cazul în care o parte ar putea să ajungă să se abată de la standardele de reglementare ale celeilalte părți, creând astfel distorsiuni ale concurenței. "S-au înregistrat progrese în ceea ce privește arhitectura generală a acestui mecanism. Există progrese în partea britanică, chiar dacă acestea nu sunt încă suficient de precise", argumentează o persoană apropiată negocierilor.
Pe de altă parte, cu privire la pescuit, discuțiile continuă să patineze. "Există mereu un profund dezacord", continuă acest interlocutor. Pentru a debloca lucrurile, negociatorii europeni ar fi încercat să abordeze "cadrul de management" propus de britanici. Insuficient în această etapă. Vor fi suficiente două zile de discuții pentru a înlătura toate aceste obstacole? Nu este sigur. Europenii știu, însă, că ceasul ticăie periculos. "Ne aflăm într-o zonă în care putem ajunge la un acord și nu îl putem implementa pe 31 decembrie. Există o perioadă de 'no deal' care este aproape sigură", se îngrijorează o sursă europeană. "Dar este diferit să ai un acord și să gestionezi un 'no deal' timp de câteva săptămâni decât să nu ai un acord și să gestionezi un 'no deal' definitiv".
Boris Johnson continuă dușul scoțian. Chiar dacă a decis să prelungească discuțiile, el a estimat că eșecul acestora este scenariul "cel mai probabil". El este liniştit: "Indiferent ce se întâmplă, Marea Britanie va fi foarte, foarte bine". Premierul a spus că se teme "că suntem încă foarte departe în anumite puncte-cheie". Dar "acolo unde este viață, există speranță", a adăugat cel pe care l-am cunoscut mai inspirat în citatele sale. Marea dilemă, încă o dată, este aceea de a înțelege intențiile reale ale lui "BoJo". Prelungește discuțiile pentru că are absolut nevoie de un acord? Sau ca să arate că a mers până la limita posibilului și să dea întreaga vină pentru eșec pe UE? "Oamenii se așteaptă să facem un efort suplimentar", a afirmat el duminică, cuvinte care lasă loc unor interpretări...
Un lucru este sigur, Johnson este supus unor puternice presiuni contradictorii. Pe de o parte, brexiterii și presa populară se dezlănţuie şi îl îndeamnă să nu cedeze câtuşi de puţin. Dacă "bashing-ul francez" a fost la modă în ultimele zile, duminică Germania a fost ținta ziarului "Mail of Sunday". Acesta a atacat-o violent pe Angela Merkel, acuzată că dorește ca "Regatul Unit să se târască pe sticlă spartă". Pe de altă parte, comunitatea de afaceri solicită compromisuri. "Continuaţi. Ajungeţi la o înțelegere", a scris pe Twitter Adam Marshall, directorul general al Camerei de Comerț britanice. Un acord este atât "esențial, cât și posibil", a declarat Tony Danker, șeful CBI, asociația patronală britanică.
Guvernul accelerează pregătirile pentru un "no deal". Potrivit "Sunday Telegraph", el oferă o finanțare de 10 miliarde de lire sterline pentru a ajuta fermierii, pescarii și industriașii, dacă se va întâmpla ce e mai rău. Un exercițiu "no deal", denumit "Operațiunea Capstone" va fi organizat miercuri pentru a testa răspunsul la perturbările de la frontieră și la pescuitul ilegal în apele britanice.
Cu stranii tonuri beligerante, Londra a făcut cunoscut faptul că patru nave ale Royal Navy stau gata să-și protejeze zonele de pescuit de orice incursiune în caz de non-acord. "Daily Mail" a chemat la "trimiterea de canoniere" în faţa pescarilor francezi... Fost militar și președinte al comisiei parlamentare pentru apărare, deputatul conservator Tobias Ellwood a deplâns o "iresponsabilă" gesticulație. "Suntem pe cale de a desfăşura Marina, deja copleșită, pentru a înfrunta bărcile de pescuit ale unui aliat NATO", a spus el. "Dușmanii noștri trebuie să se bucure..."
Traducerea: Rodezia Costea