Dar europenii au reacționat puternic, estimând că Marea Britanie trebuie să-și respecte angajamentele. „Tot ce a fost semnat în trecut trebuie respectat”, a insistat negociatorul european Michel Barnier.
Marea Britanie a cerut Uniunii Europene să dea dovadă de mai mult „realism” pentru reluarea, marți, a negocierilor dificile privind relația lor post-Brexit, afirmând, de asemenea, că își va accelera pregătirile pentru un „no-deal”.
Tensiunile cresc din nou între Londra și Bruxelles pe măsură ce se apropie sfârșitul perioadei de tranziție în timpul căreia normele europene se aplică pe pământ britanic, la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce negocierile privind ajungerea la un acord de liber schimb rămân în impas.
„UE trebuie să fie mai realistă cu privire la statutul nostru de țară independentă”, a declarat negociatorul britanic David Frost, potrivit căruia Londra „nu-și mai poate permite să se oprească asupra acelorași lucruri”, după „șase luni de dialog”.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani de la un referendum important care a marcat sfârșitul a aproape 50 de ani de aderare la Uniunea Europeană.
Dar rămâne guvernată de reglementările europene până la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce cele două părți încearcă să încheie un acord de liber schimb.
În timp ce negocierile se împiedică în special în ceea ce privesc pescuitul și condițiile de concurență loială, zilele sunt numărate, Bruxelles evocând necesitatea unui acord până la sfârșitul lunii octombrie care să permită o ratificare europeană la timp.
În comunicatul său de presă, negociatorul britanic a spus că dorește să transmită marți un „mesaj clar” omologului său european, Michel Barnier: „Trebuie să progresăm săptămâna aceasta dacă vrem să ajungem la un acord la timp”.
Dacă nu se găsește un compromis în „timpul foarte limitat disponibil pentru noi, atunci vom avea condiții comerciale similare cu cele pe care le are UE cu Australia”, a spus Frost, avertizând că Marea Britanie „și-a accelerat pregătirile” în această direcție „pentru sfârșitul anului”.
Premierul britanic Boris Johnson amenințase deja la începutul zilei că va trânti ușa negocierilor, întărind temerile unui „no-deal” potențial distructiv pentru economie.
„UE a fost foarte clară cu privire la calendar. Și eu. Trebuie să existe un acord cu prietenii noștri europeni până la 15 octombrie pentru ca acesta să intre în vigoare până la sfârșitul anului anul”, a spus liderul conservator.
Dacă nu, „trebuie să acceptăm și să mergem mai departe”, a avertizat Johnson, asigurând că lipsa unui acord ar fi „un rezultat bun” care să permită Regatului Unit să „prospere” cu „ libertatea de a încheia acorduri comerciale cu toate țările lumii”.
Deja furtunoasă, starea de spirit din ajunul reluării negocierilor s-a tensionat și mai mult după ce Financial Times a dezvăluit că guvernul britanic intenționează să prezinte miercuri un proiect de lege care revizuiește anumite părți ale acordului care încadra ieșirea din UE, la 31 ianuarie anul trecut.
Acest text își propune să garanteze absența unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membru al UE, și să evite reapariția tensiunilor în această regiune, tulburată de trei decenii.
Guvernul britanic a confirmat ulterior că dorește să modifice protocolul într-un mod „limitat” pentru a-l „clarifica”, pentru a „elimina orice ambiguitate” și pentru a evita „consecințele neprevăzute” ale textului pentru procesul de pace sau pentru piața internă britanică.
Boris Johnson va insista marți asupra acestui punct în timpul discuțiilor sale cu negociatorii europeni, din grija de a nu lăsa Irlanda de Nord izolată de restul Regatului Unit, afirmă Telegraph în ediția sa de marți.
Dar europenii au reacționat puternic, estimând că Marea Britanie trebuie să-și respecte angajamentele. „Tot ce a fost semnat în trecut trebuie respectat”, a insistat negociatorul european Michel Barnier.
Purtătorul de cuvânt al diplomației franceze, Agnès von der Mühll, a avertizat că, dacă „încrederea” va fi întreruptă, „negocierile privind viitoarea relație vor fi afectate”.
În ciuda acestor disensiuni, britanicii nu au renunțat la ideea de a ajunge la un compromis. „Aștept cu nerăbdare negocierile față în față din această săptămână, unde sper că se pot face unele progrese”, a spus David Frost.
În absența unui acord, se vor aplica singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu tarife ridicate și controale vamale extinse, provocând costuri suplimentare pentru întreprinderi și riscând întreruperea anumitor aprovizionări.