Brexit. Franța denunță atitudinea „intransigentă și nerealistă” a Londrei

Brexit. Franța denunță atitudinea „intransigentă și nerealistă” a Londrei

În fața ambasadorilor Franței în Europa, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a criticat inerția negocierilor privind viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie.

Negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind viitoarea lor relație după Brexit sunt blocate din cauza intransigenței și irealismului Londrei, a denunțat, luni, ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian (foto) , alături de omologul său german Heiko Maas.

Regatul Unit și Uniunea Europeană resping reciproc responsabilitatea blocării negocierilor cu privire la această relație viitoare, care trebuie să conducă la un acord înainte de 31 decembrie, în caz contrar, singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele vamale ridicate și controalele vamale extinse ale acestora se vor aplica relațiilor comerciale dintre acești parteneri.

Ceea ce slăbește economiile care sunt deja afectate de pandemia Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuțiile se poticnesc în special cu privire la condițiile concurenței, UE refuzând să vadă o economie deregulată la ușa sa.

Pentru a ilustra aceste divergențe profunde în această zonă, Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, a dat exemplul transportului rutier, afirmând că britanicii nu doreau ca anumite reguli să se aplice șoferilor lor atunci când călătoresc pe continentul european.

Dată fiind criza actuală provocată de Covid-19, negociatorii UE și ai Regatului Unit au desfășurat negocieri în aprilie, mai și iunie prin videoconferință.

Negocierile față în față au fost reluate la sfârșitul lunii iunie. Următoarea rundă de negocieri va avea loc la 7 septembrie.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la miezul nopții (CET), când a intrat în vigoare acordul de retragere.

Intrarea în vigoare a acordului a marcat sfârșitul perioadei prevăzute la articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene și începutul unei perioade de tranziție preconizate a se încheia la 31 decembrie 2020.

Această perioadă de tranziție este menită să le dea timp cetățenilor și întreprinderilor să se adapteze.

În cursul acestei perioade, Regatul Unit continuă să aplice dreptul Uniunii, dar nu mai este reprezentat în instituțiile UE.

Cadrul pentru viitoarele relații a fost stabilit în declarația politică care a întrunit acordul ambelor părți în octombrie 2019.