Evenimentul Zilei > International > BREXIT-ul merge mai departe, chiar şi fără un Acord
BREXIT-ul merge mai departe, chiar şi fără un Acord

BREXIT-ul merge mai departe, chiar şi fără un Acord

Theresa May a avertizat liderii UE, miercuri seara, că ar trebui să se ajungă la un Acord în privinţa Brexit, până în noiembrie, sau Marea Britanie va merge mai departe chiar şi în lipsa acestuia. Adresându-se reprezentanţilor celorlalte 27 de state membre, premierul britanic a dat asigurări că nu va accepta nicio întârziere în procesul de negocieri, dar şi că exclude orice alt referendum pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Vorbind la Salzburg, premierul britanic a insistat că „întârzierea sau prelungirea acestor negocieri nu este o opțiune”, indiferent de cât de mulți lideri nu sunt de acord cu planul prezentat, scrie publicaţia The Telegraph. Theresa May a mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să înceteze în încercarea de a forța o soluție „imposibilă” pentru Irlanda de Nord, care ar crea o frontieră în Marea Irlandei.

Intervenţia a fost făcută la summit-ul informal de la Salzburg, Austria, al liderilor UE, considerat de importanţă critică, în condiţiile în care Londra şi Bruxelles trebuie să pună la punct detaliile ieşirii Marii Britanii din Uniune până la finele lui martie anul viitor, în caz contrar existând riscul ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar fără un acord.

Ori, potrivit multor experţi, acest lucru ar presupune un cost economic ridicat pentru UE în general, dar mai ales pentru Marea Britanie. „Niciuna dintre părţi nu poate cere ceva de neacceptat pentru cealaltă, cum ar fi o frontieră vamală externă între părţi diferite ale Regatului Unit”, susţine premierul britanic şi în publicaţia germană Die Welt. De asemenea, potrivit Agerpres, Theresa May mai susţine că Brexit-ul nu va însemna că Marea Britanie va avea dintr-o dată valori diferite de restul Europei, dar admite că plecarea din UE va reduce accesul blocului pe piaţa britanică. „Noi propunem un aranjament corect care să funcţioneze atât pentru economia UE, cât şi pentru cea a Marii Britanii”, susţine Theresa May.

„Cu bunăvoinţă şi determinare de ambele părţi, putem evita o ieşire dezordonată şi putem găsi noi modalităţi de cooperare”, a scris May. „În UE sau în afara ei, continuăm să facem parte din familia noastră de naţiuni europene şi trebuie să rămânem prieteni care îşi susţin reciproc securitatea şi prosperitatea”, consideră premierul britanic.

Acordul cu UE, la nivelul de 85%

Marea Britanie a parcurs mai mult de 85% din calea spre un Acord cu Uniunea Europeană în ce priveşte ieşirea sa din blocul comunitar, a declarat joi David Lidington, şeful de cabinet al premierului Theresa May. „Suntem la 85% – 90% din drumul spre stabilirea textului”, a spus Lidington, adăugând că, „în pofida dificultăţilor excepţionale”, este optimist că acordul cu Uniunea Europeană va putea fi finalizat până în octombrie sau noiembrie. Principala problemă asupra căreia mai trebuie convenit este cea legată de frontiera irlandeză, a menţionat oficialul britanic.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: