Efecte plăcute, dar şi neplăcute cu un Brexit fără acord: China şi Statele Unite, marile câştigătoare ale ieşirii fără acord a Regatului Unit. Cine pierde?

Efecte plăcute, dar şi neplăcute cu un Brexit fără acord: China şi Statele Unite, marile câştigătoare ale ieşirii fără acord a Regatului Unit. Cine pierde?

De un Brexit fără acord ar profita în mare măsură China şi Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană şi unele partenere comerciale ale Regatului Unit, precum Turcia, ar pierde enorm.

Un divorţ brutal între Londra şi UE ''ar afecta într-o manieră seminficativă condiţiile de acces pe piaţa britanică a ţărilor în curs de dezvoltare, dar şi a ţărilor dezvoltate'', se estimează într-un studiu al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru comerţ şi dezvoltare (CNUCED).

Piaţa britanică reprezintă în jur de 3,5% din comerţul mondial şi Regatul Unit a importat anul trecut mărfuri din restul lumii de circa 680 de miliarde de dolari. Mai mult de jumătate din mărfurile exportate, provin din ţările europene, care riscă astfel să piardă mai mult de 35 de miliarde de dolari. Regatul Unit este un important partener pentru numeroase ţări în curs de dezvoltare, care au beneficiat de condiţii foarte favorabile de acces pe piaţa britanică, graţie unor sisteme preferenţiale ale UE, relevă CNUCED.

Brexitul nu e doar o chestiune regională

Ne puteți urmări și pe Google News

În scenariul ''fără acord'' - deci fără perioadă de tranziţie pentru a negocia eventialele acorduri bilaterale - Turcia va fi a doua după UE pe lista perdanţilor, exporturile către Regatul Unit fiind reduse cu 2,4 miliarde de dolari. Ar urma Coreea de Sud, Norvegia, Islanda, Cambodgia şi Elveţia, mai arată  raportul

''Brexitul nu este doar o chestiune regională'', a comentat Pamela Coke-Hamilton, responsabila diviziei Comerţ internaţional a CNUCED, într-un comunicat. ''Când Regatul Unit va părăsi cei 27 de parteneri ai săi din Uniunea Europeană, aceasta va altera capacitatea ţărilor care nu aparţin Uniunii de a exporta către piaţa britanică'', a adăugat ea.

Dar dacă Londra părăseşte UE fără acord pentru a proteja actualele sale partenere comerciale, aceasta ''va mări competitivitatea relativă a ţărilor mari exportatoare precum China sau Statele Unite'', a analizat Pamela Coke-Hamilton. În conformitate cu regulile Organizaţiei mondiale a comerţului (OMC), o ţară nu poate acorda un tratament preferenţial unui partener comercial şi trebuie să aplice aceleaşi taxe tuturor, exceptând situaţiile unui acord comercial.

China ar putea exporta suplimentar 10,2 miliarde de dolari către Londra, iar Statele Unite circa 4,9 miliarde. Thailanda, Africa de Sud, India, Brazilia, Rusia, Vietnamul, ar putea de asemenea să acumuleze câştiguri mai mari.