BREXIT. Băncile japoneze amenință că pleacă în șase luni din MAREA BRITANIE

Firme importante japoneze, printre care și Nomura, cer clarificări în privința retragerii din UE a Marii Britanii și amenință că-și vor muta afacerile în Europa.

Băncile japoneze i-au spus cancelarului britanic Philip Hammond că vor începe operațiunile de mutare în UE, în șase luni, dacă guvernul nu oferă clarificări privind accesului Marii Britanii, în viitor, la piața comună europeană. 

Băncile japoneze, printre care Nomura și  Daiwa Capital Markets, care au mii de angajați în Marea Britanie ar fi avut o discuție „directă” cu cancelarul, în 1 decembrie, dezvăluie, azi, The Independent, citând Financial Times. 

Potrivit sursei citate, un director executiv financiar japonez a declarat că „ar fi mult mai bine pentru clienții noștri din Uniunea Europeană să avem un sediu central alternativ”.

Cancelarul s-a întâlnit, din nou, cu șefii băncilor din Tokyo, ieri, iar aceștia au reiterat temerile privind potențialul impact negativ al Brexitului asupra afacerilor britanice și a cerut claritate din partea guvernului de la Londra în privința planurilor sale. 

Hammond a spus: „Este la fel de corect pentru ei în orice fel: fie că au acces la piețele lor, fie nu au. Dacă au acces total la piețele din Londra, pot continua să opereze ca acum. Dacă nu au, va trebui să restructureze modul în care se adresează operațiunile lor pieței europene”. 

El a adăugat că încearcă să întărească relațiile bilaterale dintre Marea Britanie și Japonia - Japonia fiind al doilea cel mai mare investitor străin direct în Marea Britanie, după SUA.

Băncile japoneze au circa 5.000 de angajați, majoritatea în Londra, iar mai multe firme de asigurări și alte grupuri financiare au încă alte câteva mii de angajați. 

Brexitul a determinat deja cel mai mare grup bancar japonez Mitsubishi să înceapă mutarea. Și-a crescut operațiunile din Amsterdam și a început să-și mute personalul de la Londra, imediat după votul din iunie. 

Firmele japoneze, ca și cele americane, au cerut confirmarea faptului că operațiunile de „passporting” vor fi menținute după Brexit, o asigurare pe care Hammond nu o poate da acum. „Passporting”înseamnă că firmele UE pot s-și vândă serviciile în cele 31 de națiuni supunându-se doar unui set de reguli. Fără această confirmare, exodul va începe la mijlocul lui 2017.