LA STAMPA. Când va fi disponibil "pașaportul sanitar"? Peste două sau trei luni, susține șeful grupului de lucru al UE pentru vaccinuri, Thierry Breton, care a arătat în direct primul "pașaport sanitar" european, adăugând că va fi disponibil în întreaga UE înainte de iulie.
Intervenind într-o emisiune la postul radio francez RTL, comisarul european pentru Piața Internă a prezentat un prototip al documentului, care va fi disponibil atât în format tipărit, cât și pentru smartphone-uri. Pe document va apărea un cod QR și tipul de vaccin efectuat. Pentru cei care încă nu au efectuat sau nu au dorit să efectueze vaccinul împotriva coronavirusului, va apărea rezultatul ultimului test efectuat.
Apoi, însă, și-a concentrat atenția asupra unei chestiuni foarte importante, care se referă la campania de vaccinare și la imunitatea de turmă: "În Europa există capacitatea de a produce și de a furniza dozele de vaccin necesare pentru a obține imunitatea colectivă" pentru coronavirus la jumătatea lunii iulie.
"Se deschide o nouă fază în lupta împotriva pandemiei", a afirmat Breton, susținând că după o perioadă de adaptare, producția industrială de vaccin pare să se desfășoare acum fără probleme. Prin urmare, comisarul european a afirmat: "Cu certitudine 360 de milioane de doze de vaccin anti-Covid vor fi livrate în Europa la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, peste 420 de milioane la jumătatea lunii iulie. Cifre necesare pentru a începe să vorbim despre această imunitate colectivă".
Când va fi disponibil „pașaportul sanitar”
Ideea pașaportului sanitar este de a permite libera circulație a persoanelor vaccinate pe teritoriul Uniunii Europene, relansând astfel și turismul, sector deosebit de afectat din punct de vedere economic de criza sanitară. Cum va funcționa? În timp ce ne confruntăm cu al treilea val și cu gestionarea campaniei de vaccinare, care diferă de la o țară la alta în UE, Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru crearea unui "permis", care să acorde persoanelor vaccinate, care au depășit boala Covid sau sunt negative la teste să se deplaseze liber.
Subsecretarul pentru Afaceri Europene, Enzo Amendola, a vorbit despre ipoteza pașaportului de vaccinare într-un interviu acordat cotidianului "La Stampa": "Consolidarea campaniei de vaccinare merge mână în mână cu planificarea redeschiderii. În primul rând pentru a favoriza deplasările între țările europene. Din acest motiv, am decis să lucrăm de acum până în iunie la un "certificat verde digital", a comentat Amendola.
Nu este un pașaport, ci un document digital (sub forma unui cod QR pe smartphone sau tipărit) care certifică vaccinarea, rezultatele testelor și vindecarea. Un mecanism, comun altor țări europene, pentru a încuraja călătoriile și turismul, dar și cu garanția protecției datelor cu caracter personal și fără a crea discriminări. Sunt probleme practice care nu sunt deloc neglijabile. În Italia, ministrul Colao și administrațiile competente lucrează pentru a acționa rapid", a concluzionat Amendola. (Rador)