Breșă în sânul dreptei republicane Edouard Philippe, primar al orașului Havre, noul premier francez | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Emmanuel Macron reușește o nouă lovitură în maniera care începe să devină o marcă de fabricație, numind în funcția de prim-ministru un reprezentant al aripii juppeiste a Republicanilor, în persoana lui Edouard Philippe, primar al orașului Havre și deputat LR.

Anunţul a venit ieri, după nesfârşite ore de aşteptare, însă numele lui Edouard Philippe circulă deja încă din seara turului doi al prezidențialelor. Intenția lui Macron este, după ce a reuşit să pulverizeze Partidul Socialist, să creeze o breşă pe partea dreaptă a eşichierului politic. Republicanii au rezistat ceva mai bine decât socialiștii în urmă înfrângerii la prezidențiale, însă breșele create între filloniști, sarkoziști și juppeiști, după primarele din noiembrie, au continuat să se adâncească pe parcursul campaniei electorale şi să creeze terenul favorabil jocurilor de culise.

Într-un documentar difuzat de France2 şi filmat în intimitatea campaniei lui Macron, îl putem auzi pe acesta din urmă spunând, imediat după victoria la primare a lui Fillon, că țintă, acum, este fracturarea republicanilor.

Și dreapta, și stânga

Edouard Philippe nu este o personalitate de prim rang, aşa cum Emmanuel Macron şi-ar fi dorit. Important pentru el însă este să arate că reuşeşte să adune împreună stânga şi dreapta sub drapelul propriu. Apropiat al lui Juppé, Philippe ar putea aduce cu el o parte din dreapta moderată care, de altfel, s-a retras din campania electorală a lui Fillon în momentul în care acesta a fost pus sub acuzare în scandalul Penelopegate. Nu este întâmplător că în momentul anunțării învestiturilor pentru parlamentare din partea formațiunii République en Marche, un număr de candidaturi au rămas neocupate, în aşteptarea dezertorilor dreptei.

Înainte de alegeri

Tânăr (43 de ani), Philippe poate întări această imagine de înnoire pe care Macron dorește să o transmită.

Componența guvernului va fi anunţată azi şi negocierile care se poartă deja au în vedere un număr de criterii: paritate absolută între femei și bărbați; echilibru între stânga și dreapta, dar și între marile regiuni ale Franței. De subliniat, totuşi, că acest guvern se află oficial în funcţie pentru 6 săptămâni, până la alegerile parlamentare, şi ar trebui să conducă République en Marche spre victorie.

Imediat după desemnarea primului ministru, Emmanuel Macron a plecat la Berlin, pentru prima sa vizită oficială în calitate de preşedinte.

De la crearea UE, toţi cancelarii germani au efectuat prima vizită externă la Paris.

Fost ambasador în România, consilier la Elysee

Consilierul diplomatic al noului președinte francez este Philippe Étienne, fost ambasador în România la începutul anilor 2000. Philippe Étienne aste un apropiat al României și vorbitor de limba română. După încheierea mandatului la București, acesta a fost ambasador pe lângă UE și apoi la Berlin