Breaking News! Veste uriașă pentru românii cu credite bancare. BNR anunță rate mai ieftine

Banca Națională a României anunță noi ieftiniri pentru românii cu credite. Ratele vor fi mai mici în cazul creditelor ipotecare. De asemenea, creditele privind nevoile personale ar putea să înregistreze și ele rate mai scăzute. Atât în cazul dobânzilor fixe, dar și în cazul celor variabile, există riscuri, atrag atenția economiștii.

Indicele în funcție de care se calculează dobânzile a scăzut cu aproximativ 10,3%, ceea ce înseamnă vești bune pentru români, care vor plăti rate mai mici la creditele ipotecare. Banca Națională a României a anunțat că, în prezent, dobânzile se calculează folosindu-se un indice de 0, 23%. Astfel, în cazul unui credit de 250 de mii de lei, luat pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară ar putea să fie mai mică și cu 55 de lei.

Credite mai ieftine pentru nevoile personale

Banca Națională a României a mai comunicat și că românii care iau credit bancar pentru nevoi personale ar putea să plătească, lunar, mai puțin cu 10 lei la rata bancară.

În anul 2020, 80% dintre români și-au luat credite ipotecare, conform BNR. 14% dintre români și-au luat credite pentru nevoi personale, iar 4% au solicitat credite Noua Casă.

Credite cu dobândă fixă vs credite cu dobândă variabilă

Economistul Cristian Păun a vorbit despre ieftinirile BNR și a transmis că, atât în cazul dobânzilor fixe, dar și în cazul celor variabile, există riscuri.

"ROBOR reprezintă o dobândă la care se împrumută între ele băncile atunci când rămân fără lichiditate și fiind vorba despre volume foarte mari de capitaluri care se împrumută între bănci, este o dobândă reprezentativă, adică o considerăm cu toții ca fiind o dobândă care arată destul de bine ceea ce se întâmplă la acel moment în piață între cerere și ofertă de capital, este ajustabilă zilnic, adică se comunică zilnic și în baza ei se poate varia așa-numita dobândă variabilă. Adică atunci când te duci la o bancă, poți să optezi pentru două tipuri de dobânzi: una fixă sau una variabilă. Ambele au riscuri, să știți.

Dacă dumneavoastră vă împrumutați cu dobândă fixă de 10% și ea va rămâne bătută în cuie, vreme de 10 ani, de exemplu, în timp tendința este de scădere a acestor dobânzi, iar dumneavoastră s-ar putea să plătiți mai mult. (...) Deci există pierderi și la dobânda fixă, și la dobânda variabilă. La dobânda variabilă există riscul ca dobânda să crească în viitor. La dobânda fixă există riscul ca aceasta să scadă și atunci depinde de fiecare dintre noi cum privim viitorul. În general dobânzile cresc atunci când se întâmplă ceva rău într-o economie. Dobânzile scad atunci când se întâmplă ceva bine în economie.", a explicat economistul Cristian Păun, conform dcnews.ro.