Liderul PNL are mână liberă să își formeze cabinetul, mai puțin la două portofolii. Jurnalistul Radu Tudor scrie pe blogul său că șeful statului insistă pentru oamenii săi de încredere la Ministerul de Externe și Ministerul Apărării.

Astfel, pentru a conduce diplomația românească se „bat” trei profesioniști:

  • Bogdan Aurescu este consilier prezidențial și fost ministru de Externe. Are marele merit de a fi coordonat echipa României care a câștigat la Haga procesul cu Ucraina pentru Insula Șerpilor;
  • Mihnea Motoc, ambasador și diplomat de carieră, în prezent consilier al lui Jean Claude Juncker. Pe timpul guvernării Cioloș, a fost secretar de stat în MAE și apoi ministru al Apărării!;
  • Emil Hurezează, cunoscut jurnalist, actual ambasador al României în Germania, un apropiat al administrației prezidențiale.

Pentru funcția de ministru al Apărării Naționale, calculele sunt puțin mai simple, în sensul că există un favorit clar, în persoana generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării. Ciucă îi va preda ștafeta locțiitorului său, generalui Daniel Petrescu, la 1 decembrie. Totuși, scrie Radu Tudor, în cazul în care ambasadorul Bogdan Aurescu preia Externele, atunci este posibil ca Mihnea Motoc să se întoarcă la MApN!