Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după vizita la Direcția de Sănătate publică București, că numărul infectărilor a scăzut în ultima perioadă, însă au crescut problemele în spitale.
„Haideți să respectăm cu toții regulle, ca să nu fie nevoie de restricții suplimentare de Sărbători. Vedem că spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate, mulți ajung în stare gravă sau foarte gravă. Medicii fac minuni, dar, haideți, să fim solidari.
Solidari cu miile de voluntari, de medici care lucrează enorm pentru a trece România peste această pandemie. Suntem chiar obligați să fim solidari și să respectăm normele, pentru că salvăm vieți. Așa vom avea sărbători fără restricții suplimentare. Toată lumea își dorește să revină la normalitate, Poate până în vară scăpăm de această pandemie. Sunt pregătite primele tranșe de vaccin, sperăm să le avem și în România de la începutul anului viitor. DSP-urile au fost total depășite, au fost și erori, au fost și scăpări”, a spus Iohannis.
Cât despre campania de vaccinare, Iohannis a spus că prima dată va fi vaccinat personalul medical, cei aflați în prima linie: Am găsit o echipă foarte tânără care lucrează la această strategie de vaccinare. Este nevoie de mii de oameni, vom avea nevoie de voluntari”.
Iohannis demontează un fake news
Iohannis a mai precizat că primele tranșe de vaccin vor sosi la începutul anului viitor, iar vaccinarea în masă va începe în primăvară, în cea mai bună variantă. „poate până la sfârșitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare”. Cât despre întoarcerea copiilor la școală, președintele a declarat că lecțiile nu pot fi susținute în sălile de clasă.
Întrebat dacă înainte de vizita la call-centerul DSP București, voluntarii au fost testați toți înainte și că li s-a ordonat să nu îl privească în ochi pe președinte, pentru că nu îi place, Iohannis a zâmbit ironic:
„Este un fake news, o minciună. Eu am venit să vorbesc cu oamenii, să mă uit în ochii lor. Mă uit în ochii oamenilor și întreb cum lucrează. Noi, de fapt, vrem să facem să meargă treaba, să meargă ceas. Am înțeles că a fost o acțiune de testare voluntară, mi se pare un lucru foarte bun.
Cred că este un lucru foarte bun, se simt și ei mai sigur și pot lucra cu mai mult spor. Asta o să vă explice foarte bine doamna director de la DSP, în baza cărei definiții de caz au fost testați voluntarii de aici. Despre definiția de caz am mai discutat. Ea e făcută de INSP, oameni de încredere, sunt de cea mai bună calitate. Eu sunt convins că așa cum au definit-o este foarte bine definită”