Procurorul general al Curții Penale Internaționale a anunțat că a cerut deschiderea unei anchete penală cu privire la crimele comise de Israel în teritoriile Palestiniene, referindu-se la acțiunile represive împotriva populației civile.
Decizia procurorului șef de a declanșa această anchetă a provocat o reacție hotărâtă din partea Israelului, care, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu a declarat că țara lui nu a semnat documentul prin care s-a constituit Curtea Penală Internațională, instituția fiind catalogată ca un ”instrument civil”, care acum luptă împotriva statului evreu. "Decizia procurorului ICC a transformat Curtea Penală Internațională într-un instrument politic pentru delegitimizarea Statului Israel", a spus premierul israelian.
De cealaltă parte, autoritățile autoritățile din Palestina au salutat decizia Curții Penale Internaționale, care vine cu ”întârziere” să clarifice evenimentele în urma cărora mai multe sute de palestinieni au fost uciși. "Palestina salută acest pas ca un pas cu întârziere pentru a înainta procesul spre o investigație, după aproape cinci ani lungi și dificili de examinare preliminară", se arată în declarația palestiniană.
Procurorul Curții Penale, Fatou Bensouda a spus să exista date că peste 2.500 de persoane au fost ucise în 2014, ca urmare a unor confruntări violente dintre armata israeliană și civilii palestinieni, maie exact sunt 2.251 de morți palestinieni, civili majoritari și 74 pe partea israeliană, majoritatea soldați.
"Sunt satisfăcut că există o bază rezonabilă pentru a continua o anchetă a situației din Palestina. Pe scurt, sunt convins că crimele de război au fost sau sunt comise în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est și în Fâșia Gaza", a declarat procurorul ICC Fatou Bensouda într-o declarație.
În prezent, pentru a se deschide o anchetă oficială este nevoie de o decizie a Curții Penale Internaționale care să decidă teritoriul pe care au fost comise aceste fapte, mai exact este vorba de a se stabili autoritatea competentă în drept să cerceteze astfel de fapte. Dacă judecătorii vor spune că teritoriul jurisdicțional include Cisiordania și Ierusalimul de Est sau Gaza, atunci acest dosar va putea fi anchetat. Dacă acest teritoriu jurisdicțional se va referi doar la Israel, există voci care spun că dosarul nu va mai fi deschis.
Această discuție aduce din nou în discuție competența jurisdicțională a teritoriilor populate de palestinieni și revendicate de Israel. Israel și Statele Unite au refuzat să semneze actul de înfiițare a Curții Penale Internaționașe, ca instanța de judecată, în 2002, ca fiind singurul tribunal global care să judece crime gave, crime de război sau crime împotriva umanității. Problema este una extrem de sensibilă, în trecut John Bolton, consilierul de securitate națională al Casei Albe, a amenințat cu arestarea judecătorilor ICC, dacă s-ar deplasa împotriva Israelului sau a Statelor Unite.