Breaking News. Bucureștiul, în carantină! Mai e o singură condiție, și nu e departe

Sursa foto: Arhiva EvZ

Este cea mai tulburătoare veste despre Capitala României, și vine tocmai de la ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Oficialul guvernamental a vorbit despre condițiile în care Bucureștiul ar putea fi declarat oraș în carantină, din cauza creșterii numărului de cazuri. El a explicat că, pentru a decide o astfel de măsură radicală, nu contează numărul de infectați, ci rata de transmitere a virusului mortal.

„Când indicele va fi peste 3, se va introduce carantina. Dacă indicele este peste 3 din cauza cazurilor din spitale, din centrele de bătrâni, se carantinează instituțiile respective, nu localitatea”, a declarat Nelu Tătaru, pentru România TV.

Deocamdată, din fericire, potrivit premierului Ludovic Orban, rata incidenţei cumulate de transmitere a SARS-CoV-2 la nivelul Capitalei este sub 1,5/1.000 locuitori. Prim-ministrul a explicat că autorităţile se raportează la datele de la Evidenţa Populaţiei care indică 2,2 milioane de locuitori la nivelul Bucureştiului.

Calcule diferite pentru populația din București

„Nu am trecut de 1,5, nu se raportează la o dată a INS de acum mai mulţi ani, ci ne raportăm la datele de la Evidenţa Populaţiei care sunt de 2,2 milioane, deci suntem sub 1,5. Şi, în realitate, ca să vă spun drept, populaţia Bucureştiului este mai mare, nu este de 2,2 milioane", a adăugat Ludovic Orban.

Întrebat ce măsuri au în vedere autorităţile pentru Capitală, după ce de câteva zile numărul cazurilor de noi infectări cu coronavirus a depăşit 2.000, iar rata de incidenţă cumulată de transmitere este 1,5 în București, Orban a precizat că a cerut prefecţilor să impună restricţii sau carantină pe localităţi şi nu la nivel judeţean, acolo unde numărul de cazuri de COVID-19 este mare.

„Le-am solicitat prefecţilor şi Comitetelor pentru situaţii de urgenţă să aplice reglementarea cu stricteţe, dar să o aplice pe localităţi, adică să nu o ia otova la nivel judeţean, ci pe localităţi. Evident, prin analiză. Acolo unde sunt focare, în spitale, cămine pentru persoane în vârstă, cămine pentru persoane cu dizabilităţi nu se iau în calculul răspândirii în comunitate, practic se scot din procentul de 3% pentru care se iau măsurile”, a încheiat Orban.