Breaking News. Atenție popor! Despăgubirile RCA puse tacit de Senat în cârca şoferilor

Breaking News. Atenție popor! Despăgubirile RCA puse tacit de Senat în cârca şoferilor

Cei care s-au sesizat de lanţul ţepelor puse la cale pentru şoferi, au fost cei de la Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.). Într-un comunicat de presă, aceştia atrag atenția asupra Legii RCA: „care a fost adoptată tacit de către Senatul României și care conține “torpile” ale asiguratorilor, ce vor exploda în brațele păgubiților RCA. Prin această modificare legislativă, Autoritatea de Supraveghere Financiară își asigură legal intervențiile în favoarea asiguratorilor pe care urmează să-i poată proteja în context legislativ favorabil”.

Despre ce este vorba în concret. Ne-o spune tot comunicatul C.O.T.A.R.: „Proiectul conține prevederi cu privire la îmblânzirea sancțiunilor ce pot fi aplicate de către ASF pieței de asigurări. Practic, a trecut tacit de Senat o modificare legislativă care legiferează ajutorul acordat de ASF firmelor „de casă”, pentru a nu mai fi nimeni tras la răspundere.”

Cu alte cuvinte, lucrurile stau aşa. Societăţile de asigurări, mai ales „cele de casă”, dau năvală când e să ia banii asiguraţilor, dar nu se înghesuie deloc să plătească despăgubirile, atunci când este cazul. Se folosesc de tot felul de tertipuri, de piruete avocăţeşti sau de nesimţire, nevrând pur şi simplu să plătească.

Singura autoritate îndrituită de lege ca să sancţioneze astfel de comportamente este ASF. Ce face noua lege trecută tacit prin Senat? Reduce şi mai mult posibilităţile ASF de a sancţiona firmele de asigurări. Adică, dacă acestea greşesc, le va aplica un avertisment, de le va merge fulgii, să-şi bage minţile în cap. Aşadar, asiguratorul care nu vrea să plătească, se alege cu o mustrare gravă, iar asiguratul, cu paguba.

Legea a trecut tacit şi a îmblânzit ASF, care oricum era destul de blând, că şi fără lege sancţiona mai ales cu avertisment firmele de asigurări. Asta în condiţiile în care valul de nemulțumiri la adresa ASF-ului și a pieței de asigurări este în creștere. De la 8.000 de reclamații în anul 2017,  la 10.000 în 2018 și peste 25.000 anul trecut. Ca să nu mai vorbim de numărul proceselor în care persoane păgubite au acționat în tribunal societăţile de asigurări, care trece de 100.000.

C.O.T.A.R cere Camerei Deputaţilor să nu adopte aceste prevederi trecute tacit pe sub masa Senatului. Ba mai mult, cere înăsprirea sancţiunilor date de ASF pentru asiguratori în cazul în care aceştia nu-şi respectă obligaţiile contractuale. Iar în instanţă, atunci când se constată mai multe încălcări din partea asiguratorului, sancţionarea acestora să se facă punctual, pentru fiecare în parte.

Să vedem acum la Senat, cine râgâie a usturoi şi spune că habar nu a avut de castronul cu mujdei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News