Vezi galeria foto:
Într-o conferinţă de presă, medicii de la Spitalul Fundeni au precizat că familia cascadorului (soţia şi cei doi băieţi) a fost în permanentă alături de el. Doctorii au spus că decesul a survenit la ora trei dimineaţa, boala fiind avansată, afectându-i şi rinichii. Aceştia au mai declarat că în luna mai a anului trecut, evoluţia stării de sănătate a cascadorului a fost bună, dar că ulterior boala a progresat şi au apărut complicaţii osoase şi renale. Aceste complicaţii au condus la decesul lui Szobi Cseh.
Decesul a fost confirmat şi de soţia cascadorului. "Da, este adevarat. Szobi a murit in aceasta dimineata. Era la spital. Deocamdata baietii sunt plecati. Eu acum am ajuns de la spital. Urmeaza sa il luam de la spital si sa il ducem la capela. Szobi are diploma de la presedentie si ii confera un loc pe Aleea artistilor din Cimitirul Bellu. Tocmai acum voiam sa vorbesc cu preotul. In ultima perioada boala devenise galopanta. S-a chinuit foarte tare”, a declarat Simona Cseh, pentru cancan.ro.
Szobi Cseh s-a născut în data de 11 decembrie 1942, în Miercurea Ciuc, într-o familie de secui. Este cunoscut ca autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional.
După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.
În perioada facultăţii, Cseh a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. În anul trei de facultate a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).
În anii 1967-1980, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial. Era cunoscut ca fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "București" și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică
Din 1967, a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România. Până în anul 1987 a coordonat şi a instruit echipa, contribuind substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.
În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986).
Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.
Artistul A MURIT! Familia a facut anuntul in urma cu putin timp! Ce tragedie!

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Fapt divers
Alte articole din categorie

Grădinița din mall

Falsul doctor estetician din Oradea, o vânzătoare care s-a „specializat” în măritul buzelor

Scandalul DROGURILOR în şcoli. Cineva trebuie să spună STOP!
Dincolo de vârf - Ediţia a II-a
24,00Lei
Trucuri ale minţii. Ediţia a II-a
32,00Lei
LASA UN COMENTARIU