Chiar dacă România ar putea înregistra o scădere a economiei și în trimestrul unu al acestui an, raportat la trimestrul anterior, asta nu înseamnă că asistăm la o reintrare pe un trend de scadere economica, a spus Florian Libocor, economistul șef al BRD SocGen.
PIB-ul local a înregistrat o scădere cu 0,2% în T4 2011 față de trimestrul anterior. În termeni tehnici, două trimestre succesive de scădere a PIB, prin raportare la trimestrul anterior, indică faptul că o economie intră în recesiune. ”Nu sunt de acord cu această interpretare”, a spus Florian Libocor.
În opinia sa, economia locală are resurse de creștere și va înregistra o performanță mai bună în a doua parte a anului. ”Nu este exclus ca agricultura să facă o surpiză pozitivă și în acest an, deși aportul la evoluția PIB va fi negativ, din cauza efectului de bază nefavorabil”, a mai spus acesta.
Libocor este de asemenea de părere că în 2012 va crește consumul intern. Potrivit acestuia, consumul intern ar putea crește în acest an și ca urmare a unui ”câștig de încredere” la nivelul populației.
Acesta a spus că nu exclude nici ușoare ajustări de venituri la nivelul bugetarilor, dar nu poate fi vorba de o revenire a salariilor la nivelul celor de dinainte de reducerea cu 25%. Pentru asta ar fi nevoie de o creștere cu 33% a salariilor, ceea ce a imposibil, a spus economistul. În schimb, ”nu exclud ușoare ajustări, de 5%, ale salariilor, deși nici acestea nu sunt potrivite”, a mai spus Florian Libocor.
Pe de altă parte, acesta anticipează pe o majorare a nivelului investițiilor străine directe raportat la PIB până la 2,8 miliarde de euro, față de 1,9 miliarde în 2011. Potrivit estimărilor BRD, nivelul creșterii economice va fi de 2,1% în acest an (față de 2,5% în 2011), iar deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3% (4,4 în 2011). Deficitul de cont curent ar urma să ajungă la 4,9% din PIB, în condițiile în care în 2011 a fost la un nivel de 4,4%. Totodată, datoria publică ar putea atinge 40,1% din PIB, față de 39,6% în 2011.