Lula, ex preşedinte şi favorit al sondajelor pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din Brazilia, a petrecut duminică prima sa zi în închisoarea de la Curitiba unde partizanii săi au organizat REZISTENŢA, toţi mizând pe eliberarea liderului lor.
''Oraşul Curitiba se află în centrul acţiunii noastre politice. Noi nu vom pleca de aici până când Lula nu va ieşi din închisoare'', a anunţat din mijlocul unei mulţimi de manifestanţi Gleisi Hoffmann, lider al Partidului Muncii, formaţiunea lui Luiz Inacio Lula da Silva.
''Lula nu este un puşcăriaş de drept comun, este un condamnat politic, primul prizonier politic după reîntoarcerea democraţiei'', după dictatura militară (1964-1985), a adăugat el. ''El se comportă bine, dar este indignat pentru situaţie'', a declarat Cristiano Zanin, avocatul lui Lula, într-un video postat pe Facebook, după ce i-a făcut o primă vizită în închisoare..
În faţa sediului poliţiei federale din Curitiba, unde Lula este încarcerat de sâmbătă seara, militanţii îşi exprimă determinarea lor. ''Am petrecut noaptea cu toţi tovarăşii noştri ca semn al rezistenţei şi solidarităţii pentru Lula'', afirmă Christopher Ferreira, un student de 21 de ani care a dormit în campusul improvizat cu corturi şi saltele pneumatice, unde se află în jurul a 150 de persoane.
Centrala sindicală a muncitorilor (CUT), a anunţat că aşteaptă zeci de caravane de manifestanţi venind din toate colţurile ţării pentru a susţine figura emblematică a stângii braziliene. Unul dintre membri a avansat o cifră: sosirea a peste 1.500 de persoane. Dispozitivul de securitate a fost întărit pentru a evita producerea unor dezordini care au produs 8 răniţi sâmbătă seara, în momentul sosirii lui Lula la Curitiba.
În timp ce partizanii săi se mobilizează în masă, avocaţii au încă nişte aşi în mânecă pentru a încerca să obţină ieşirea din închisoare cât mai repede. O primă lovitură de teatru ar putea avea loc miercuri la Curtea Supremă. Unul din cei 11 magistraţi care compun cea mai înaltă jurisdicţie a Braziliei, Marco Aurelio Mello, ar trebui să prezinte la vot o măsură provizorie care ar putea suspenda încarcerarea oricărei persoane care are posibilitatea recursului la o instanţă superioară. Este situaţia lui Lula condamnat în apel la 12 ani şi o lună (!!??!!) de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani la sfârşitul lui ianuarie.
Încarcerarea ''războinicului poporului brazilian''a fost denunţată de regimurile de stânga cubanez şi venezuelean. Havana a criticat numind ''o persecuţie nedreaptă'' pentru Lula, în timp ce Caracasul evocă ''o nedreptate judiciară''. În Mexic un grup de manifestanţi, mare parte brazilieni, a afişat pancarte : ''Eliberaţi pe Lula'' sau '' Moro (judecătorul anticorupţie Sergio Moro, duşman declarat al lui Lula), justiţia ta este frauduloasă!''.
''Brazilia a asistat sâmbătă, 7 aprilie, la cel mai trist episod al istoriei sale: nedreapta şi cruda încarcerare a lui Lula da Silva, cel mai important lider politic al ţării, care a contribit nemijlocit la democratizarea de după dictatură a ţarii, luptător aprig şi apărător al celor mulţi şi nevoiaşi'', sunt o parte din cuvintele scrise în comunicatul preşedintei Dilma Rousseff şi publicate de Folha de Sao Paulo, notează AFP