După ce faimosul carnaval din Brazilia din acest an a fost și el scăldat în violențele infractorilor, guvernatorul din Rio a făcut un apel disperat pentru ajutor. Astfel, armata va supraveghea funcționarea poliției și a altor organe de siguranță, potrivit BBC.

 

 

În acest context, reapare un personaj cunoscut de la Olimpiada din Brazilia, generalul Walter Souza Braga Netto, lăudat pentru serviciul pe care l-a adus acum 2 ani.

 

La semnarea decretului, președintele Termer a declarat că ia „măsuri extreme”, având în vedere circumstanțele nefaste.

 

În timpul festivităților de la carnaval, au avut loc mai multe confruntări armate și furturi, iar trei polițiști au fost omorâți ca urmare a luptelor dintre bandele criminale. Presa locală a difuzat imagini în care se putea vedea cum infractorii înconjurau turiștii și îi jefuiau.

 

„Guvernul va oferi răspunsuri dure și ferme, luând toate măsurile necesare pentru a eradica crima organizată”, a declarat șeful statului.

 

Una din cauzele ascensiunii violenței este reducerea bugetului pentru forțele de ordine locale. Unele zvonuri spun că nu ar exista bani nici măcar pentru a plăti benzina din mașinile polițiștilor.

 

Din 2016, omorurile au crescut cu 6%, fiind cu 26% mai mari decât în anul 2015, conform datelor guvernului statal al Rio.

 

În acest context, armata ar putea fi văzută inclusiv pe străzile metropolei, urmând ca militarii să fie într-un rol atât de central pentru prima oară de la întoarcerea la democrație din 1985.