În decursul zilei de azi, 11 iulie, președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat că a încheiat un acord cu Moscova pentru a cumpăra motorină mult mai ieftină din Rusia. Înțelegerea dintre cei doi conducători pare să fie cel mai recent beneficiu tangibil care rezultă din relația de prietenie a președinților.
Prețurile ridicate la carburanți au afectat speranțele lui Bolsonaro, actualul președinte al Braziliei, de a fi reales la alegerile din octombrie. El se află în sondaje sub fostul lider de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Bolsonaro și-a începutul mandatul de președinte în anul 2019.
Nu este clar cum ar putea Brazilia să cumpere motorină rusească fără să se lovească de sancțiunile occidentale. Împotriva Moscovei au fost impuse o serie de sancțiuni odată cu decizia de a invada a Ucrainei.
Întâlnirea dintre Bolsonaro și Putin
Jair Bolsonaro a ignorat rugămințile SUA. El s-a întâlnit cu Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului. Din acel moment, a declarat că relația sa cu liderul de la Kremlin a permis Braziliei să mențină accesul la îngrășăminte care sunt cruciale pentru vastul sector agroalimentar al Brazilei, informează Hotnews.
Rusia a confirmat la sfârșitul lunii iunie parteneriatul strategic cu Brazilia, când Vladimir Putin și Jair Bolsonaro au discutat despre „securitatea alimentară globală”.
Măsuri impuse împotriva Rusiei
De la începutul războiului, împotriva Moscovei au fost impuse șase pachete de sancțiuni din partea Uniunii Europene. Sancțiunile au fost în mai multe domenii: financiar, tehnologic, industrial, dar și din punct de vedere al armamentului. Nu mai puțin de 1158 de persoane fizice și 98 de persoane juridice au avut de suportat consecințele deciziilor lui Vladimir Putin.
Primul pachet de acțiuni fost adoptat pe 23 februarie. El a venit ca răspuns pentru decizia Rusiei de a recunoaște regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina ca entități independente și pentru decizia de a trimite trupe rusești în aceste zone. La o zi distanță, Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. La doar două zile distanță de primul pachet, Uniunea Europeană l-a adoptat și ce cel de-al doilea.
Deoarece trupele rusești nu au încetat invazia, pe 28 februarie a fost adoptat și cel de-al treilea pachet. Pe data de 15 martie, a intrat în vigoare și pachetul patru. Ulterior, pe 8 aprilie și 3 iunie au fost adoptate și ultimele două pachete de sancțiuni, până în acest moment.