Evenimentul Zilei > Social > Brancusi. Print al formei pure – Eu am făcut piatra să cânte. Nu lucrez păsări, ci zboruri!
Brancusi. Print al formei pure – Eu am făcut piatra să cânte. Nu lucrez păsări, ci zboruri!

Brancusi. Print al formei pure – Eu am făcut piatra să cânte. Nu lucrez păsări, ci zboruri!

Brancusi. Print al formei pure - o carte-document aparuta la Editura RAO, care va fi lansata sambata, 19 noiembrie, ora 15.00, în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus

Brancusi. Print al formei pure – Volumul propune povestea vieții marelui sculptor român, deschizător de drumuri în arta modernă universală. Momentele prezentate, care cuprind atât perioada de maturitate, cât și copilăria și adolescenţa ne oferă o viziune de ansamblu asupra creației sale, dar și asupra izvoarelor acesteia.

Cititorul va avea surpriza unei prezentări cu influenţe poetice subtile, reprezentative pentru stilul autoarei. Ana Calina Garaș a alcătuit lucrarea în urma unei asidue documentări, sprijinindu-se, în procesul de creaţie, pe aforismele lui Brâncuși, precum și pe lucrările, pe aceeași temă, ale lui V.G. Paleolog, Ion Pogorilovschi, Dinu Cocea, Paul Rezeanu, Sidney Geist, Petre Pandrea ș.a., fapt din care a rezultat o perspectivă aparte.

Textul se dovedeşte, prin modalitatea de abordare, deosebit şi este însoţit de un album, extrem de bogat ilustrat, care conține toate lucrările de seamă ale maestrului Brâncuși, precum și fotografii care ni-l înfățișează în ipostaze mai puțin cunoscute, alături de prieteni și discipoli.

O lucrare poezie și document totodată, foarte atrăgătoare, o nouă înfățișare a eternului spirit al lui Constantin Brâncuși.

Din gândurile lui Constantin Brâncuși:

Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vrut să zbor printre arbori, spre ceruri. Iubesc tot ce se înalţă.

Eu am făcut piatra să cânte. Nu lucrez păsări, ci zboruri.

Cred în viaţa omului, în tenacitatea lui, în acţiunea şi luciditatea lui, o izbăvire prin artă.

Mâna gândeşte urmând gândul materiei.

O sculptură bine făcută trebuie să aibă darul de a-l vindeca pe cel care o priveşte, trebuie să fie plăcută la pipăit, agreabilă, să te îmbie să te apropii de ea, să vrei să trăieşti în preajma ei.

Sper ca sculpturile mele să lase câteva mici urme pe nisipul eternităţii.

Ce am făcut, mi-a fost dat să fac. Am venit pe lume cu o menire.

Lansare: sâmbătă, 19 noiembrie, ora 15.00, la Târgul Internațional Gaudeamus, Romexpo, Pavilionul central, standul editurii RAO.

Nu ratați întâlnirea cu autoarea cartii Brancusi. Print al formei pure, dar și cu invitaţii acesteia: Nicolae Georgescu – critic literar și istoric, specialist în opera lui Mihai Eminescu, Lucian Gruia – prozator și poet, specialist în opera lui Constantin Brâncuși, Ion Lazu – prozator și poet, Eliza Roha – prozatoare și poetă, Mihai Antonescu – prozator și poet, Emil Lungeanu – critic literar, prozator și poet.

Tot maine, vor mai fi lansate volumele

Softul G, Flaviu Predescu, ora 12.00.

Iubirea și puterea nu mai sunt ale noastre. Sunt doar ale lor. O parabolă care te lasă fără cuvinte. Nu ratați întâlnirea cu autorul!

Invitat: Daniel Cristea Enache

Bijuteriile Kabbalah și Lumina Lor, de Thea O. Haimovitz, sesiune de autografe ora 13.00.

Despre Kabbalah se spun multe iar acum aveți ocazia de a cunoaște câteva dintre tainele acestei științe străvechi prin intermediul unei cărți inedite. Veți afla poveștile unor personalități cu gândire de factură kabbalistă, precum Giordano Bruno și Pico della Mirandola, dar și istorii ascunse, unele uitate, altele niciodată scrise până acum.