Castelul lui Dracula este cotat la 140 de milioane de dolari in clasamentul celor mai scumpe proprietati imobiliare din lume scoase la vanzare.
Castelul Bran se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai scumpe proprietati din lume, intocmit de revista americana „Forbes”, care estimeaza ca acesta ar valora nu mai putin de 140 de milioane de dolari.
Castelul lui Dracula, cum este cunoscut in Occident, se afla la 30 de kilometri de Brasov, in mijlocul unui parc de 8 hectare, precizeazeaza publicatia americana.
In topul imobiliar „Forbes”, locul intai este ocupat de o proprietate din Beverly Hills, California, care a apartinut magnatului presei americane William Randolph Hearst.
Complexul imobiliar, construit in stil mediteraneean, acum 81 de ani, se intinde pe 2,6 hectare si cuprinde sase cladiri, trei piscine si un cinematograf, ceea ce face sa fie evaluat la 165 de milioane de dolari. Proprietatea a putut fi admirata in filmul „Nasul”.
Pe locul al treilea, specialistii de la „Forbes” plaseaza resedinta Updown Court, din comitatul britanic Surrey. Cu 103 camere si 23,5 hectare de gradini si paduri, Updown Court, care valoreaza aproximativ 138 de milioane de dolari, are o suprafata mai mare decat palatele Buckingham si Hampton Court, fiind locul ideal de relaxare pentru bogatii planetei. Acestia se pot bucura de piscinele interioare, de terenul de squash sau de pista de bowling.
Proprietati pentru miliardari Urmatoarele pozitii ale topului „Forbes” sunt ocupate de Hala Ranch, din Aspen, Colorado, detinuta de fostul ambasador saudit la Washington, printul Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz, in timp ce pe locul al cincilea se claseaza „Maison de l’Amitie” („Casa Prieteniei”) din Palm Beach, aflata in proprietatea omului de afaceri american Donald Trump. Hala Ranch valoreaza 135 de milioane de dolari, iar „Maison de l’Amitie” - 125 de milioane de dolari.
„Este vorba despre cele mai scumpe locuinte de pe piata. Averea cumparatorilor si vanzatorilor este atat de mare incat pot face tot ceea ce-si doresc”, a declarat Joshua Saslove, de la firma Joshua&Co.
Potentialii cumparatori pentru locuintele cu preturi de pana la 200 de milioane de dolari se incadreaza in acelasi tipar: sunt oameni bogati, care calatoresc mult si se afla in cautarea celei de-a treia case sau chiar a celei e-a patra.
Preturi mari in Europa
Capitala Rusiei, Moscova, gazduieste doua dintre cele mai scumpe proprietati din estul Europei - Eurasia si Viena House - al caror pret este de 100 si, respectiv, 60 de milioane de dolari.
Castelul Chlum U Trebon, situat la aproape 130 de kilometri de Praga, apare si el in topul revistei americane. Evaluat la 5,5 milioane de dolari, castelul a fost construit in stil neobaroc, in 1881, pentru ducele Boemiei si are o suprafata interioara de 5.760 de metri patrati. Potrivit agentilor companiei Chateaux&Chateaux, Chlum U Trebon poate fi transformat in cazinou, hotel sau resedinta privata.
CONTROVERSE JURIDICO-POLITICE
Un castel cu probleme
„Forbes” scrie ca Branul este scos la vanzare de Baytree Capital, in numele lui Dominic de Habsburg, fiul Principesei Ileana a Romaniei, caruia imobilul i-a fost retrocedat de catre guvernul roman anul trecut.
In septembrie insa, Camera Deputatilor a adoptat raportul subcomisiei de ancheta, care a ajuns la concluzia ca retrocedarea castelului nu s-a facut catre persoanele indreptatite, toate actele incheiate in acest sens fiind lovite de nulitate.
Avocatul Casei de Habsburg, Corin Trandafir, considera decizia deputatilor una politica si intentioneaza sa ceara statului roman despagubiri de 150 de milioane de euro. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat ulterior ca doar instanta de judecata poate stabili daca retrocedarea Branului este ilegala.
EFECTUL FORBES Castelul are mai multe sanse de vanzare
Cifra la care a fost evaluat Branul reprezinta valoarea data de veniturile pe care le poate aduce unui potential proprietar, explica expertii imobiliari.
„Proprietatea are o valoare istorica, de patrimoniu, care poate aduce profit prin turism”, este de parere Radu Lucianu, managing partner la Eurisko.
„Exista numeroase metode prin care castelul poate genera venituri. De exemplu prin incasarile din vanzarea biletelor, organizarea de evenimente sau inchirierea spatiului din jur pentru comerciantii de suveniruri”, spune Adrian Sischin, director al companiei Remax, specializata in comercializarea de proprietati in lume.
Acesta sustine ca expunerea pe piata intr-un astfel de top sporeste sansele gasirii unui cumparator. (Teodora Trandafir)