Editura Evenimentul si Capital

Legendele sărate ale Brăilei. Locul unde Vlad Țepeș i-a pus pe otomani la saramură

Autor: | | 0 Comentarii | 4183 Vizualizari

Brăilei i s-a dus vestea în lume datorită lacurilor cu proprietăți miraculoase. Apa săratăși nămolul, care pare să-l „bată” pe cel de la Techirghiol, sunt considerate un panaceu. Lacurile au și două legende create probabil de cei care voiau să ducă faima acestora și au găsit această străveche și eficientă modalitate de PR.

Județul Brăila are două oaze de sănătate, cele două lacuri cu apă sărată. Unul este situat în comuna Chișcani, la 6 kilometri de Brăila, iar celălalt, în comuna Movila Miresii, la 30 de kilometri distanță de oraș. „Darul ceresc” cu care este înzestrată Brăila, nămolul sapropelic din cele două lacuri, este asemănător cu cel de la Techirghiol și s-a format în sute de ani. Apa lacurilor pare murdară, iar mirosul care vine de la nămol nu te încurajează să te aopropii, însă reprezintă un adevărat izvor de sănătate.

Lacul Sărat, disputat între două primării

Lacul Sărat din stațiunea cu același nume a fost disputat între Primăria Brăila și cea din Chișcani, care s-au bătut ani întregi în instanță. În cele din urmă, stațiunea a ajuns în administrația primăriei din Brăila.

În 2009, s-a întâmplat un fenomen inexplicabil: lacul a secat pe 90 la sută din suprafață, fenomen care nu se mai întâmplase din 1987. Deși concentrația de sare rămasă în apă a făcut cristalele saline să devină grunjoase, lacul nu a fost alimentat cu apă din exterior, deoarece ar fi distrus proprietățile terapeutice ale apei.

Paradoxal, în ciuda concentrației mare de sare găsită în apă, în ultimii ani, din cauza temperaturilor extrem, de scăzute, în timpul iernii, lacul a tot înghețat. Sarea s-a lăsat la fundul apei, iar pelicula care a rămas la suprafață a format un strat de câțiva centimetri de gheață.

Lacul izolat

Pe traseul Brăila – Râmnicu Sărat, în dreptul comunei Movila Miresii, aerosolii sărați te înviorează imediat. Lacul de aici, care nu este la fel de celebru ca cel Sărat, este foarte generos cu proprietățile apei și nămolului. Nu este luat cu asalt din cauză că lipsesc amenajările și locul este sălbatic. Locul este numai bun pentru oamenii care locuiesc în satele din jur și care vin aici să se scalde în scop terapeutic.

Movila și norocul miresii

Legendele care s-au țesut în legătură cu apariția lacurilor cu apă sărată din Brăila ne duc departe, în istorie. Lacul Sărat de lângă Brăila pare că s-a format pe vremea lui Vlad Țepeș. Legenda spune că domnitorul a încercat să pedepsească mai mulţi soldaţi turci care au îndrăznit să calce pe pământ românesc și i-a pus la saramură.

Soldaţii otomani au fost ţinuţi în apele sărate ale lacului vreme de o săptămână, iar când Ţepeş a dat ordin să fie traşi în ţeapă în pădurea din apropierea lacului, conform obiceiului, turcii au rezistat neaşteptat de mult la tortură. Se pare că săptămâna petrecută în apă sărată i-a întărit pe turci. Când și-a dat seama de minune, Vlad Țepeș a dat ordin ca de atunci, oștenii săi și caii răniți în lupte, să fie vindecați în apele sărate ale lacului.

A MURIT! Vestea care a zguduit Capitala, in aceasta dimineata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI