Brad Pitt şi George Clooney se joacă de-a spionii

Brad Pitt şi George Clooney se joacă de-a spionii

Comedia neagră "Citeşte şi arde" are mâine premiera în România.

Fraţii Coen lucrează într-un ritm aproximativ de un thriller/dramă la două comedii. Anul trecut, cei doi au luat Oscarul cu „No Country for Old Men“, în care au creat unul dintre cele mai remarcabile personaje negative, într-un film sângeros şi sumbru, din care nu a lipsit însă ironia. Anul acesta revin la comedie, dar asta nu înseamnă că sunt mai puţin cruzi ori mai puţin sumbri în felul în care mânuiesc, din nou, înţepătura ironiei.

„Burn After Reading“ (pe ecranele româneşti, „Citeşte şi arde“), pelicula care a deschis anul acesta Festivalul de la Veneţia reuneşte câţiva dintre actorii cu care fraţii Coen au mai colaborat: George Clooney, Frances McDormand (nu mai puţin de şase filme, inclusiv „Fargo“), dar şi pe alţii cu care nu mai avuseseră ocazia să lucreze: Brad Pitt, John Malkovich şi Tilda Swinton, recompensată în 2007 cu un Oscar pentru rolul din „Michael Clayton“.

Spioni la fitness

Pornind ca un spy-movie, prima scenă a filmului ne introduce în cartierul general al CIA, unde agentul Osborne Cox (Malkovich) îşi dă demisia ca să nu fie concediat pentru alcoolism. Soţia sa, Katie (Swinton), nu e deloc încântată de întâmplare, dar asta nu o împiedică să-şi continue aventura cu Harry Pfarrer (Clooney). Acesta, la rândul său, se gândeş te să divorţeze pentru a fi cu Katie, dar nu pentru că aceasta ar fi dragostea vieţii sale: Harry e un fustangiu fără pereche şi una dintre activităţile sale preferate este să caute „fustele“ pe internet.

Aşa o întâlneşte pe Linda (McDormand), care are nevoie de bani pentru operaţii estetice. Cu ajutorul colegului ei Chad (Pitt), plănuieşte să facă rost de ei vânzând ruşilor secretele CIA.

Se pare că scenariul a fost scris de cei doi Coen în timp ce lucrau la „No Country for Old Men“, iar intenţia lor a fost să realizeze un film „cu spioni“, un fel de versiune proprie a aventurilor lui Bourne (numele agentului lor beţivan e Osbourne…), însă fără explozii. A ieşit un film care se bazează mai puţin pe acţiuni spectaculoase, cât pe construcţia dialogurilor şi a personajelor. Deşi cei doi au precizat că nici prin cap nu le-a trecut să realizeze o satiră asupra Washingtonului, o serie de cronicari de film nu au ezitat să-l interpreteze aşa.

Regizorii au declarat că una dintre temele majore ale filmului este „idioţenia“; din această cauză, filmul poate fi uşor clasificat în categoria comediilor negre: este pe cât de amuzant, pe atât de coşmaresc, fiindcă universul său este populat cu caractere vanitoase, lacome, ignorante şi, în final, de o stupizenie fără leac.

Clooney, de 3 ori idiot

Cineaştii s-au referit la acest film ca la ultima piesă a unei trilogii „a idiotului“, cu Clooney, după „O brother where art thou?“ (2000) şi „Intolerable cruelty“ (2003). Nu e de ajuns că un actor de serie A, văzut mai ales ca genul seducătorserios-de-acţiune, e distribuit într-un rol în care arată caraghios-superficialprostă nac. Fraţii Coen îl adaugă şi pe Pitt, care în rolul lui Chad mestecă gumă, nu e deranjat de niciun gând, cu o tunsoare răzvrătită şi foarte gay. Dar, în definitiv, mai toată lumea lui „Burn After Reading“ este ori obsedată, ori vicioasă, ori disperată, ori toate la un loc.

Filmul are premiera mâine la Hollywood Multiplex, Movieplex, Cityplex din Capitală şi CinemaCity din Iaşi, Timişoara şi Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News