BRADUL de CRĂCIUN. Semnificația pe care NIMENI nu o știa!
- Ramona Danciulescu
- 23 decembrie 2017, 10:24
Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai iubite datini în țara noastră, odată cu aşteptarea, în seara de Ajun a lui Moş Crăciun.
Obiceiul bradului de Crăciun simbolizează dragostea infinită a lui Hristos.
În același timp luminițele pomului reprezintă stelele din paradis, iar steaua din vârful bradului este identificată cu steaua de la Betleem, urmată de cei trei magi în căutarea copilului Iisus. Nu în ultimul rând, pomul de Crăciun reprezintă viața și lumina infinită, prin acele pomului care sunt îndreptate în sus, către ceruri. În ceea ce privește originea împodobirii bradului, tradiția spune că aceasta își are originea în Germani secolului al XVI-lea, când popoarele germanice aveau obiceiul de a impodobi brazii, atât afară, cât și în locuințe. Martin Luther, reformatorul protestant, este considerat ca cel dintâi care a împodobit un brad cu lumânări, informează Digi 24.
Potrivit legendei, în timp ce se întorcea acasă, într-o noapte întunecată de iarnă aproape de Crăciun, acesta a rămas impresionat de frumusețea stelelor ce străluceau printre crengile unui mic brad aflat lângă locuința sa. Pentru că a vrut să reproducă această imagine, el a așezat în bradul din casa, în crenguțe, lumânări asemănătoare stelelor.
Din plastic sau natural, miniatural sau imens, în zilele noastre bradul nu lipseşte din aproape nicio casă. În Sfânta seară a Crăciunului, cu o nerăbdare crescută, aşteptam cu mic şi mare momentul magic al împodobirii bradului.
Beteala, globuleţele colorate ce sclipesc în lumina lumânărilor şi a luminiţelor colorate ce dau parcă viaţa bradului, steaua vestitoare a Naşterii Domnului Iisus cocoţată în vârful bradului, îngeraşii care ne îndeamnă să trăim emoţiile Naşterii Pruncului Sfânt, toate ne anunţă Seara cea Mare.
După zilele de Crăciun, bradul rămâne ca decoraţiune de sezon, ca motiv de mândrie (mai ales pentru gospodinele cochete din ziua de azi) sau pentru că nu se îndura să-l arunce prea repede. Oricum, în cele mai multe din casele romanilor există obiceiul ca bradul să fie aruncat (ars în foc spre distracţia copiilor) înainte de Bobotează, urmând să primenească locuinţa pentru sărbătoarea Botezului Domnului. În acel moment nostalgia pomului de Crăciun este alungată spre a se face loc Noului An în deplinul sens al cuvântului.